Noen fin-fine dager hjemme i regn og sol

Endelig kom det bra med regn! Jeg er jo vanligvis ikke den som setter pris på mye regn, men nå gjør jeg det – for nå er vekstsesongen i gang. Da er det greit å få litt vanning «gratis».

Men ikke for det: Jeg har lært og erfart at man kan bli lurt av regnet. Det skal MYE regn til før det monner noe – og særlig gjelder det å sjekke planter i krukker som har store blomster og bladverk – som hortensia. Da skal det mye og kraftig regn til, før noe som helst treffer jorda.

Potteplantene i sekken er blitt kjempestore!

Men uansett så er det grønt og fint og god vekst nå – både i terrassehagen, langs veier og stier – og på hytta.

Rhododendron på hytta er fantastisk fin i år!

Jeg kom hjem fra Kreta natt til søndag, og uka som nå snart har gått, har vært hektisk, som den pleier. Men den har vært fin!

Eldstemann spilte cup på Pors i nydelig sommervær. Her er han i fullt driv mot mål.
Søstra syns ikke brorens fotballcup var like gøy, så hun fant seg andre sysler.

Jeg har fått vært sammen med alle tre barnebarna – og vært i bursdag til minstemann som fylte 2 år denne uka. Stas – og helt utrolig hvor fort tida går.

To-åringen måtte jo få sykkel av farfar!

I går kveld fikk vi vært på Grenland Friteater sin nye utendørsforestilling på Sundjordet: «En sommernatts drøm». De har bygget en scene og satt opp tre «amfier» rundt scenen som totalt rommet ca 200 publikummer. De hadde laget en skikkelig artig forestilling – med en blanding av både gammel tid og nåtid.

Her er vi – midt inne i eventyrskogen. Regnet stoppa alkurat da forestillingen begynte.

Rett og slett morsomt, så de som er så heldige å ha billetter til de kommende dagene kan bare glede seg! Grenland Friteater er bare  sååå kreative og gode på teater.

Her er forestillingen ferdig kl 23 torsdag kveld.

Men det er jo bare fredag, og i dag går ferden til hovedstaden. Bursdagsgaven til mormorungen skal realiseres. Det betyr togtur, en natt på Oslos høyeste hotell, besøk på Paradox museum – og mye, mye mer – før vi toger hjem i morra ettermiddag.

Vi gleder oss veldig – alle tre!

Syrinene på terrassen – snart på hell;)

Vi måtte jo ta en tur til Chania!

Agia Marina ligger ca 10 km fra Chania by, så klart vi måtte ta en tur dit en kveld!

Her er den fine mammaklubbbuketten.

Vi ble anbefalt å ta buss – og det var det tydeligvis mange andre også som pleide å gjøre, for da bussen (leddbuss!) kom, var den allerede full. Men full buss og bare ståplasser var ingen hindring. De fleste av de ca 20 som stod og venta på vårt busstopp fikk presset seg inn – og der stod vi som sild i tønne fram til endestasjonen i Chania by.

Og det rareste var vel da jeg leste på skiltet foran i bussen: Plass til 55 sittende og 84 stående!

Bussjåføren hadde litt lite utsyn foran

Det som også var imponerende, var at det var en billettør om bord! Han fikk presset seg fram mellom alle passasjerene og så ut til å ha full kontroll. I tillegg ropte han opp busstoppestedene. Men det gikk bra – begge veier – og kostet kun 2 euro pr person pr vei.

En av oss måtte stå helt oppi frontruta på vei bortover..

Da vi kom fram til endestasjonen, gikk vi i flokk nedover mot havna – og gjennom en fin, stor handlegate. Det ble en del stopp underveis, kan du si – men ikke all verdens med shopping.

På vei mot havna

Middag spiste vi i havna, der det var nok å se på – og nok av folk. Litt uvant var det nok for undertegnede at det var en del tigging rundt omkring – både av gamle og av små barn…

Vi har vendt oss til å få raki etter middag – «på huset». Det har også noen av oss lært å like;)
Det fotograferes i havna

På vei mot bussen hjem ble et stopp i gamlebyen hvor vi bestilte 4 jordbær-daiqri. Nydelige!

Oppsummert: En nydelig by!

Båttur rundt Thodorou-øya

I dag, onsdag, skulle vi få reingjøring av huset kl 10 og bestemte oss for å ta en båttur. Vi hadde sett at de tilbød 2-timers «speedboat»- båtturer rundt øya like på utsida her.

Her er gjengen på båttur

Som sagt, så gjort. Båthavna lå bare ca 1 km fra huset vårt – og dermed en fin spasertur.
Båten var helt ok – med mannskap på to. Vi var kanskje 15-16 personer ombord. Underveis skulle vi ta to stopp hvor vi kunne snorkle hvis vi ville.

Noen snorklet for første gang.

Det var meldt 28 grader i dag, så en tur på vannet  i litt bris var helt perfekt. Øya Thodorou er en nasjonalpark det ikke er lov til å gå i land på – med unntak av noen timer en dag pr år: 8.juni. Da feires øyas «navnedag» og turister og lokalbefolkning kan gå i land.

Thodorou-øya

Ellers i året voktes øya av en oppsynsmann som også sørger for at geitestammen på ca 100 dyr der ute, får mat og vann.

Disse geitene er nemlig årsaken til at øya er blitt en nasjonalpark. De er blitt fraktet dit fra fjellene på Kreta, der geitestammen var i ferd med å bli utrydda.

Huset til oppsynsmannen.
Her så vi en av geitene utenfor oppsynsmannens hus.

En annen turistattraksjon utenfor øya er et militærfly fra 2.verdenskrig. Det ligger på 5 meters dyp og siden vannet er så klart, sees det lett fra overflaten. Det var også spesielt å se.

Her har vi tatt bilde av flyvraket gjennom glassruta i The glassbottom boat».

Etter å ha hatt en times snorklestopp i bukta ved oppsynsmannen, var det innover igjen – til lunsj og en solseng.

Vi spiste lunsj der vi spiste middag i går kveld: På Casa di Mare.

Og sånn går no dagan på Kreta.

Middag i solnedgang på stranda tirsdag kveld.

 

 

Jentetur til Kreta

Ja, det går an å være på jentetur – selv om noen av oss har passert 60 (og vel så det -dvs meg;).

Her er hele gjengen mandag kveld på restaurant Rustica – like i nabolaget der vi bor.

Dette er mammaklubben på tur – og i år har vi 35-årsjubileum!

Vi bor i Agia Marina – ca 10 km fra Chania by.

Vi dro på tur sist lørdag og sjekket inn i huset vi hadde leid lørdag kveld. Huset – Villa Theasis- er kjempefint – med 3 etasjer, 4 soverom, 5 bad, hage og svømmebasseng. Hvis det skal plukkes på noe, er det kanskje at det er litt trangt – ute.

Huset vårt

De har plassert fire hus tett i tett og bygget i høyden. Men det er deilig med god plass og egne soverom til noen heldige av oss;)

Øya like utenfor Agia Marina er en nasjonalpark, der det er forbudt å gå i land pga en geitebestand som holder hus der ute.

Fra huset har vi gangavstand til «alt» – dvs strender, restauranter, supermarkeder og klesbutikker. – dvs alt som er viktig på jentetur.

Det går fint an å svømme noen tak i bassenget.

Dagene går med til skravling, gode måltiders, bading  og soling.

Her tilberedes Pasta Al Fredo- med en diger parmesanost.

Vannet holder minst 23-24 grader og er kjempedeilig! Vannet er klart – og fristende. Dag- og nattetemperaturen er høy! Vi nyter de varme kveldene – som man finner på steder som dette.

På mandag spaserte vi bort til Platanias – bare 2 km fra der vi bor

For meg som liker litt trening og turer på morningen, er også Agia Marina perfekt. Man kan både løpe milevis på stranda – og komme seg opp i høyden og i bakker. Det siste er ingen selvfølge på plasser som dette!

På morgentur. Det er tørt her!

Vi skal være her en hel uke og er fortsatt ikke halvveis – så vi har mange gode dager i vente.

 

En maimorgen til minneboka

I går dro jeg ut på hytta vår for å plante litt mer og vanne litt – men også for å kjenne på og hente litt sommerfølelse og stillhet.

Syriner i blomst på Ivarsand. Alle bildene jeg bruker i dag er tatt idag formiddag – 16.mai

Mannen valgte å bli hjemme, for han skulle på jobb i dag.

Epletrær i blomst fra en hage som en gang var – på Ivarsand

Det ble en fantastisk ettermiddag, kveld og morgen!

Stille og nydelig i Leirvad, der hytta vår ligger.

Helt stille, bare småfugler som hørtes (nei, ingen måker for de befinner seg jo i Porsgrunn og andre byområder, dessverre – og laget et h… spetakkel for tida).

Her blir det massevis av gule Iris!

Og som dere som har lest litt på bloggene mine, så har dere forstått at jeg liker «egentid». Jeg koser meg aleine – innimellom.

Jeg er vel nesten blitt avhengig av slik egentid.

Og kanskje blir det mange markjordbær i år…

Men i morgen er det 17.mai og «familietid». Og lørdag drar jeg på en ukes jentetur med mammaklubben. Vi har 35-års jubileum!

Så jeg tror jeg til syvende og sist får passe doser med litt av hvert!

Turveien er omkranset av gule løvetenner

Det ble en hektisk uke

Neida, det er jo bare onsdag, men allikavel – som vi sier i Grenland. Jeg hadde jo ikke tenkt på at det bare var 4 vanlige dager – da jeg la inn kun en uke mellom Kroatia og jentetur til Kreta.Jeg hadde heller ikke tenkt på at akkurat det med 17.mai, krever jo litt ekstra –  i hvert fall av husmora.

Det har vært fint ved Porsgrunnsælva denne uka

Men i hvert fall så la jeg inn et ekstra gear på søndag, da jeg var kommet hjem, og har fått gjort det meste jeg hadde planlagt.

De ville bregnene jeg har tatt med meg hjem fra Ivarsand er på sitt fineste nå.

Først stod barnebarna på dagsorden, og de har jeg heldigvis fått både sett og vært  litt sammen med.

To-åringen er høyt og lavt og er veldig glad i å hjelpe pappa’n.

Så var det «hagearbeid». Jeg starta på hytta på søndag, men der så heldigvis det meste av det jeg hadde planta, greit ut (takk Mannen, for vanning). Men det skulle gjøres klart for litt mere planter.

Jeg skal ikke ta noe ære for dette fine blomstrende grantreet, men det er veldig fint!

Mandag var det terrassen hjemme som stod for tur. Der måtte (ja, virkelig!) alle glassene vaskes både utvendig og i innvendig. Tidligere år har jeg pleid å vaske dem på «vanlig måte» – dvs med såpevann, klut og nal, men Mannens forslag var å bruke hageslangen.

Også disse rutene er noe ordentlig «herk».

Som sagt, så gjort. Han spyla, jeg spruta på noe vaskemiddel, skura over med oppvaskbørste, og han spyla til slutt. Helt perfekt! Og så mye lettere!

Ikke så lett, det der.

Så var det ompotting av det store potter. Det fikk jeg også hjelp til, heldigvis. Det er er en tung jobb, når en «buskvekst» har grodd seg fast i ei potte i 10 år… Men det ordnet seg.

De grønne ertene spirer fint – men jeg vet ikke helt hva det blir til slutt…

Og så var det litt forefallende husarbeid, brødbaking, vindusvask – og selvsagt trening.

Pop-korna spirer også fint!

Så da jeg kom ut på hytta i ettermiddag (etter en tur innom kirkegården, bare for å konstantere at dit må jeg innom i morra også), var det usigelig deilig.

En helt nydelig kveld

Ikke fordi jeg akkurat satte meg ned da jeg kom ut, men fordi det var så utrolig stille og fint her ute. Da faller liksom alt på plass – og jeg vet at alt ordner seg.

På vei over «Split-bukta» og hjemover lørdag 11.mai.

 

Historien om skilpaddene

‏Noen følger med på snap’ene mine om skilpaddene. Det er litt artig – og det er ganske artig hvordan de klarer å bo i et urtebed – hele året.

Her er den store og en av de små.

For det kan være kaldt i Kroatia om vinteren! I hvert fall noen dager – og i hvert fall ned mot null grader.

De er veldig glad i salat

Den eldste skilpadda er finsk. Ja, faktisk så ble den med en finne som var vår nabo i huset i Supetar i mange år. Men i løpet av 2020 ble han (finnen) såpass dårlig form (og det hadde skjedd en del andre ting) at han kjørte hjem til Finland seinhøstes 2020.

Da han dro hjem, satte han skilpadda i urtebeddet. Det beddet hadde vi laga sammen, og jeg hadde planta urtene.
Jeg vet ikke om han egentlig ba noen om å mate skilpadda (ikke meg i hvert fall). Jeg var ikke så mye her da, fordi jeg fortsatt var i full jobb.

Men da vi kom i 2021 en gang, så jeg plutselig skilpadda i urtebeddet – uten noe særskilt mat eller vann.

Jeg måtte Google litt og fant ut at skilpadder trenger både mat (feks salatblader og annet «vegetarisk») og vann. Me fix. Men vi dro jo hjem igjen, og da la igjen litt salat til naboene for å gi til padda.

Våren 2022 så jeg ikke noe skilpadde – men plutselig dukket den opp av jorda – sånn i april en gang, da vi var der i forbindelse med påska. Utrolig! Så leste  jeg at skilpadder pleier å grave seg ned og tilbringe vinteren under bakken.

Her er alle tre

Og i fjor skjedde det samme. Men plutselig kom det to små skilpadder til! What? Naboene – som måtte ha satt de der – brydde seg ikke all verdens om mat eller vann, men naboen fortalte at hun hadde en venninne med skilpadder som hadde fått skilpaddeunger i år! Og sønnen, på da 6 år, ville jo så gjerne ha et par små skilpadder med hjem.
Så de ble også satt i beddet.

Her er de to små

Det samme skjedde: Jeg mata dem hver dag når jeg var der (og det begynte jo å bli ganske ofte) – og venner jeg hadde på besøk, gjorde det samme.

Her måtte jeg redde en av de minste fra å drukne. De er glade i vann!

Da høsten kom i 2023 – seint i oktober – var de fortsatt i beddet, men plutselig en dag var de borte. Igjen.

Vi var tilbake i slutten av desember, og ingen skilpadder i beddet. Jeg lurte jeg litt på de to minste…. Kunne de grave seg ned også?

Klar for å bade

Men da vi kom tilbake i april i år, var de der igjen – i hvert fall den store og en av de små. Jeg har faktisk ikke fått spurt naboene om de muligens har gitt bort den ene? Inntil jeg får svar på det, velger jeg å tro at en av de to små har fått et nytt hjem.

Litt koselig er det, i hvert fall

.

En liten vandring i Split – på en tirsdag

Som nevnt kom jeg til Kroatia og Split lørdag formiddag. Lørdager i Split er ekstremt busie og fullt av folk. Så også sist lørdag.

Det lå små og store cruisebåter i havna i Split på lørdag. Lørdager er «byttedager» både til vanns og til lands.

‎Derfor tenkte jeg at jeg skulle ta en tur på en helt vanlig hverdag; tirsdag? Så tenkt, så gjort.

Det var tett i tett med turister og lokale

Men fytti så mye folk! Jeg så det med en gang jeg gikk av ferja, men da jeg begynte å nærme meg Riva’n, skjønte jeg at dette umulig kunne være en «normal» tirsdag.

Det var fullt av folk på Riva’n

Og det var det heller ikke. Det var faktisk en hel uke til endes at de feiret «Split-dagene» – men konserter, idrettsarrangementer, boder, utstillinger og markeder. Hele Riva-området (havneområdet) var fullt, men det var også alle andre torv og streder. Og tirsdagen var visst hovedfeiringsdagen.

Det var et stort marked med «tre-ting» – alt fra tresleiver og brødbokser til leker og stoler.

Det var selvsagt gøy å se alt livet overalt, men for en som bare hadde tenkt seg en liten rusletur i Split, var det litt i overkant mye folk.

Her var det treskamler

Men det som er litt morsomt, er at det underbygger det jeg har hørt, nemlig at kroatere er «gørrgode» på feiring – av små og store begivenheter. Denne gang var det «The fiest of Saint Domnius» som er Split sin beskytter – hele uka til endes.

Det var et par  originaler – som han her

Jeg prøvde å gå litt mot enden av byområdet, like under Marjan- området. Der var det litt roligere.

Og folk i nasjonaldrakter
Og en annen nasjonaldrakt

På meg ble det en lunsj, en treleke til minstemann hjemme, en kaktus til terrassen – i tillegg til umåtelig mye (rart) å se på – før ferja hjem kl 1630.

Det var et hav av kaktuser i ulike størrelser og fasonger

Men en koselig ettermiddag, det var det.

Men det var godt å komme hjem til øya

Kroatia – igjen?

Først må jeg si tusen takk for alle hyggelige meldinger og kommentarer etter forrige blogg. Det varmer. Jeg var jo litt i tvil om det var greit å skrive som jeg gjorde – og søkte selvsagt råd. Men jeg ble fornøyd med det som ble. -Hun fortjente den ekstra oppmerksomheten og klappen på skuldra, Datter.

Ett av mine yndlingsmotiv

Jada. Kroatia igjen. Det hender jeg hører akkurat det. Det er sjeldent jeg hører «Skal dere på hytta igjen? (med særlig trykk på «igjen»)

Den beste terrassen å ta morgenkaffe’n på

Men sånn er det blitt – og sånn håper jeg det blir i mange år framover. Leiligheten her er blitt mitt «second home» – og hadde det ikke vært for «folka» hjemme, hadde jeg vært her myyye mer.

Disse strandblomstene med de tjukke bladene lyser opp med sin klare farge

Denne gang skal jeg bare være en uke. Jeg hadde vel helt ærlig ikke trodd at jeg kom til å kunne reise hit nå, etter sykkelulykka og det at jeg ble forespeilet operasjon når jeg kom hjem. Det var kanskje litt av grunnen til at jeg glemte å stille et eneste kritisk spørsmål til legen hjemme som bare tok av gipsen og sa de ikke så noe brudd.. Da tenkte jeg bare: «Yes!» Jeg kan dra til Supetar 4.mai, som planen var.

Fortsatt få luksusbåter å se i havna

Men jeg må innrømme at tommelen fortsatt gjør vondt når jeg skal klippe, skjære, skru av en kork, trykke på noe, kneppe knapper ol. Og den er litt hoven. Så jeg får se når denne uka er omme…

Det er fascinerende hvordan oliventrærne beskjæres, så de skal bære frukter i «plukkehøyde» (akkurat som epletrær hjemme).

Men det helt nydelig her i Supetar nå, og jeg koser meg veldig. Denne gang er jeg helt aleine, og det syns jeg er deilig noen ganger. Jeg landa lørdag formiddag med fly fra Gardermoen via København til Split, så jeg har allerede vært her noen dager.

På tur oppi åsene: Grønt, grønt, grønt

Siden vi dro hjem for tre uker siden, er det blitt enda mere blomstring og er «sprenggrønt» overalt – akkurat som hjemme. («Hvordan kan du reise vekk fra Norge om våren, det er jo så fint her?»)

Veikantene er vakre

Bildene jeg har brukt i dag håper jeg underbygger det. Og hvis du tar med at badetemperaturen i havet er 20-22 grader, og dagtemperaturen er på 21-25, så skjønner du at jeg har det helt greit.

Og midt i veien vokser det valmuer

Jeg syns jeg bruker aleinetida godt (selv om sønnen min pleier å si at jeg har den samme daglige rutina uansett hvor jeg er). Jeg står opp mellom 7 og 8, drikker minst to kopper kaffe, laster ned avisa, hører på NRK Telemark, koker et par egg, spiser youghurt eller frukt eller begge deler, er ute på tur, hjem for å dusje og spise litt til. Da er kanskje klokka blitt 12-ish. Da tar jeg en tur i butikken eller gjør litt husarbeid, før jeg tusler nedover mot havna og strender og etterhvert lunsj – og en tur på stranda etterpå.

Finnes det en blåere himmel mot hav?

Så er det hjem igjen i 17-18-tida, går sjeldent ned igjen når jeg er aleine. Da blir det event litt matlaging i leiligheten, litt Mail, litt bloggskriving, litt TV på IPad – og så er det natta 22-2230.

Et herlig, enkelt liv.

Så ble det kveld og snart helt mørkt,

«Dotter mi» – altså❤️

Jeg er så stolt, for i går løp Datter sitt livs løp, vil jeg påstå: 88 km – 3500 høydemeter –  gjennom fem bymarker, tre kommuner og to byer – og i mer enn 16 sammenhengende timer!

I mål ca kl 2130 på «Skogvokteren Ultra»

Jeg må innrømme at jeg var litt nervøs gjennom dagen i går, for hva hvis hun ikke klarte det? Ville hun gå i den berømte kjelleren? Jeg syns jo hun hadde meldt seg på et i overkant langt løp og oppfordret henne før løpet, til å ikke oppleve det som et nederlag, dersom hun måtte gi seg underveis – og heller gi seg – enn å holde ut/på for lenge….. Hun er jo så sta (som sin mor, kanskje?).

På vei mot mål ved rådhustrappa i Porsgrunn

Men altså: Hun klarte det – og det med glans! Og det er nesten ikke til å tro. For de av dere som kjenner oss godt, vet at livet hennes ikke har vært en dans på roser. Hun har ikke alltid vært i løpeform, for å si det sånn.

Her har hun vært på løpetur i Supetar påska i fjor

Livet på kanten varte noen år – men når hun først bestemte seg for en annen retning, har det bare gått en vei: Oppover.

Dette er fra et terrengløp i 2023 – 47 km

I dag bruker hun erfaringa si yrkesmessig – og gjør etter det jeg har forstått en god jobb der.

Hun er en dedikert mor. Her på Anfi i februar i år.

Så da jeg tilfeldigvis så overskriften på mitt forrige blogginnlegg: «Hvis du havner under bussen, ikke bli liggende». Og: «Skaff deg heller din egen buss og bli sjåfør på den», så passer jo det perfekt på «dotter mi». Hun er et godt eksempel på at det går an å komme så langt man vil, selv om man har ligget nede.

Mor og datter på trening på Anfi

Det er sjåfør på egen buss hun har blitt.