Første sommerhyttepåske siden jeg var barn

Jeg har skrevet om det før, at min barndoms strand er Ivarsand. Der bygget faren min hytte da jeg var 2 år, og fra da av tilbrakte vi alle ferier der. Det startet med påskeferie. Ikke skjønner jeg hvordan mamma holdt ut å bo på hytta i ukesvis med tre små barn (sistemann kom ikke før jeg var 12 år) – uten vann og strøm  og selvsagt med utedo. Særlig ikke i påska. Pappa var ikke alltid til stede, så hun var mye aleine med oss ungene. Jeg husker godt tannpuss på stranda, forresten. Det skulle gjøre tennene hvitere.

På hytta vi bygde for 30 år siden er forholdene betraktelig bedre. Nå er det jo nesten luksus – med varmt og kaldt vann og innedo som vi fikk for noen år siden. Og vi har stadig noen nye prosjekter på gang.

Ny trapp i år

Idag har det vært et nydelig vær – bikinivær, faktisk. Det blåste godt utpå, men vindretningen var akkurat nok vest til å sneie forbi terrassen vår. Jeg brukte dagen til å jogge den faste morgenrunden over Ivarsand, Skarsvika,Elvikveien, Prisgrunn og hjem – 6 km. Så plantet jeg noen  medbrakte vårblomster – og resten av dagen var bare slaraffenliv. 

Da jeg ble voksen slo reiselysten til, så etter det har jeg nok vært på reisefot et eller annet sted når det var påske. De første årene ble påsken tilbrakt til fjells (vi hadde noen år ei hytte i Hjartdal) og deretter på sydlige breddegrader. Så når vi nå er på Bamblekysten en påske, et det himla lenge siden sist. Da hopper jeg lett over påska i fjor, da det var tullete hytteforbudet og vi kun kunne reise hit på dagsturer (som om det var mindre risikofylt).
 Men i år er det godt å være her – og særlig på dager som denne.

Årets første sommerdag

Tok ei runde rundt sentrum i ettermiddag, og der møtte jeg på folk i både t-skjorter og kortbukser. Før det hadde jeg holdt på med så mye «greier» at jeg ikke hadde lagt merke til at været hadde blitt så bra. Men det ble skikkelig varmt utpå dagen idag – og jeg måtte knyte jakka rundt livet sjøl da jeg var ute og gikk. Jeg passerte Narvesen på min vei, og der var det et skilt med soft-is i gata. Det ble for fristende til å la passere. Jeg spiser i høyden to soft-is i sesongen, og i dag ble altså den første fortært. Den smakte!

Fristende? 

Tenkte på det da jeg passerte alle de stengte uterestaurantene at på en dag som denne – i påska – ville folk bare «tyti ut« av hus og hytter og nytt sola og en kald en. I stedet satt mange på benker og trapper – og det er jo fint, det og – men ikke særlig innbringende for restaurantdriverne som så sårt hadde trengt litt inntekter.

Sjøl kjøpte jeg meg en mango-øl for å innvie sommerdagen. Jeg er ikke så veldig på øl, og jeg vet at noen ikke syns den ølen kan kalles øl – men jeg liker den (men bare en). Jeg tar igjen på hvitvin, da, så jeg skal ikke skryte på meg noe.

I morgen sier Yr at det skal bli hele 19 grader i Porsgrunn! Helt utrolig! Det blir ikke fullt så varmt på Bamble-kysten, men vi drar nok utover idag likevel.

Avslutningsvis i dag vil jeg fortelle om noen rundstykker jeg bakte i dag, som var helt geniale. Jeg er egentlig ikke så glad i de ferdige bakeblandingene og tyr mest til disse når jeg trenger en nødløsning. Men denne gang kom jeg over Møllerens »eltefrie rundstykker med surdeig». Deigen satte jeg i går kveld, og da kunne den stå på kjøkkenbenken (eller i kjøleskap) til dagen etter. Så idag tidlig var den hevet til dobbel størrelse, og da var det bare å sette på bakeplate -18 stk – med to skjeer. Så steking i 25 minutter. – Ikke så pene, men så lettvint og så gode!  I dag kjøpte jeg derfor en pakke til. Supert å ha på hytta.

 

På vei ut til hytta i dag skal jeg innom kirkegården i Brevik.  Mammaen min ville hatt blitt 85 år i dag 29.mars. I stedet ble hun bare 62. Skulle ønske vi hadde hatt flere år sammen. Det er mye vi ikke fikk snakket om….

Påsken er i gang

Det er noe eget med å ha påskefri når man er i jobb – sier hun som har som bloggtittel: Frifrajobbenhelelivet. Da jeg skrev det, var jeg jo sikker på at det var der jeg var. Men så kom altså tilbudet om å jobbe 50% fram til påske – og så ut april. – Og da føles også påskefri mere «fortjent», hvis du skjønner hva jeg mener. Men det er jo akkurat den følelsen jeg må jobbe med, jeg som skal ha fri fra jobb resten av livet – snart….

Vi hadde mormorungene på overnatting i natt – og i formiddag sendte vi dem av gårde på en ukes påskeferie på fjellet. 5-åringen gledet seg veldig og var overklar – men 2-åringen visste ikke helt hva hun skulle og var litt mer skeptisk. Men de kom seg av gårde – med to påskeegg fra mormor og bestefar i sekken – og et lite et til mamma og pappa. Vi står han vel av – og de kommer til å få det kjempefint.

De fikk god tid til å leke før avreise til påskefjellet

Mannen og jeg – og særlig jeg – følger med på værmeldingen. Vi dro derfor ut på hytta i dag, men fant ut at det passer fint med en tur hjem i morra og så ut igjen mandag eller tirsdag. Det er ikke noe stas å være på sommerhytta i regnvær – uansett sesong, egentlig. I ettermiddag gikk jeg en tur rundt Elvikveien for å fylle opp søylene mine, og da jeg kom tilbake var det så fin sol at det fristet å foreslå en tur opp til utsiktspunktet rett overfor hytta. 

Ellers må jeg skryte litt av Norwegian. Sist skrev jeg litt om avbestillinger og ombookinger, og i dag kan jeg fortelle at det tok 2 dager fra jeg ba om cash for kansellering av fly med Norwegian, til penger var kommet inn på konto. Det syns jeg er bra.

Litt optimistisk, muligens?

Fikk mail fra Norwegian i dag – om ny kansellering av fly til Split. Denne gang gjaldt det turen 4.mai – som var endret fra 6.april (som selvsagt også ble kansellert). Normalt sett starter både SAS og Norwegian med direktefly til Split i forbindelse med påsken hvert år – så også var det planlagt i år. Men først kansellerte de altså alle flygninger ut april og nå ut mai. Første direktefly er nå satt opp i juni. Det kan godt hende at jeg gjør ny bestilling med første fly i juni. Men er vi blitt vaksinerte da? Sånn som situasjonen er blitt. med pålagt karantenehotell på Gardemoen ved hjemkomst, er det helt uaktuelt å reise før denne bestemmelsen er endret eller at vi er blitt vaksinerte. – Og den vaksina skal jeg få tatt!

Det som er litt kjipt er at det begynner å haste med å få sjekket leiligheten på Brac. Sist lørdag kveld fikk jeg melding fra de kroatiske naboene som bor i bygget, at de hadde oppdaget en lekkasje på vannledningen til huset vi bor i. Det var noen «animals» som hadde gnagd over vannledningen, slik at grunnen måtte graves opp, rørlegger tilkalles og ledningene repareres. Da ble vi selvsagt urolige for hvilke konsekvenser det fikk for vannrørene våre. Dessverre skjønte ikke våre kroatiske naboen den problemstillingen, for de var mest urolige for regningen på vannforbruket. 
Men vi får satse på at det vil helst gå godt denne gangen også.

Savner så innmari å kunne reise hit…

Ellers har jeg vært på jobb i dag og gått ei fin runde i Porsgrunn i kveldinga. Turen gikk fra Vessia til Sundjordet-Øyekast-Rådyrveien-Flåttenbakken-Stigen-Grønli-Trollveien-Skrukkerødtoppen-Aallsgate-Strandpromenaden og hjem. Fin tur på litt over 8 km.

Lurer på hva som er bakgrunnen for denne statuen på Sundjordet? Sikkert noen som vet, men ikke jeg..
Kveldsstemning langs strandpromenaden på østsida

Igår var jeg en tur på Ivarsand-Prisgrunn med noen klubbvenninner. Det går an å møtes ute – selv i disse korona-tider. Selv om det området nesten er «hjemtrakter» for meg, er det uansett fint med tur dit. – Og det er også viktig å finne alternative måter å møtes på.

Prisgrunnstranda

Men nå har jeg faktisk fri til over påske – korona eller ikke korona. Skal nok få dagene til å gå… I morgen skal jeg hente mormorungene i barnehagen og ha dem her på overnatting – før de skal reise på påskeferie til fjells en hel uke.

Tror vaksine er det eneste som monner

Krokus i grøftekanten i  Ånnerødvegen.

Beklager, men min oppfatning er at det kun er vaksine av alle voksne som vil få oss ut av denne pandemien. Jeg klarer ikke å tro at nedstenging av landet skal få oss noen vei. Oslo har jo prøvd siden november? Spania hadde total lockdown og portforbud i flere måneder, men smitten kom tilbake.   Joda, vi er alle lojale nå – og i motsetning til enkelte som uttaler seg, har jeg trua på folk. Jeg tror at «folk flest» tar situasjonen på alvor, bruker sunn fornuft, holder avstand, vasker hender, bruker munnbind og reiser ikke noe sted. Men det ser ut til å monne så lite? 
I følge dagens VG har 4,87% av befolkningen blitt fullvaksinerte, mens 9,38% har fått første dose. I Porsgrunn er 5,3% fullvaksinerte og 8,8% har fått første dose. Denne vaksineringen startet opp i romjula! 
I Porsgrunn holder de fortsatt på med å vaksinere dem mellom 84-75. Etter påske har de planer om å starte opp med aldersgruppen 74-65 – som består av et antall på 4.600 mennesker. Videre info er at denne uka vaksigneres 660 personer, noe som er rekord! Da kan man jo regne seg fram til hvor lang tid det vil ta å komme igjennom neste aldersgruppe….

Et vågalt forslag, kanskje: Hva med å gi AstraZeneca til de som ønsker å få den? Så kunne vi skrive under på at vi gjør det helt frivillig og tar konsekvensene av eget valg? Går det i det hele tatt an? Det er jo manko på vaksiner som gjør at dette går så treigt – og ikke fordi pga sendrektighet i helsevesenet?

Idag har jeg hatt fri – og gått tur. Jeg gikk i skogen i går, og fant ut at det fortsatt var snø og is på skyggesider – og veldig sølete andre steder. Jeg valgte å starte i skogen i dag også, men endte på vei. Det var altfor sølete. 
Det er fint å gå tur, altså – men jeg savner  i tillegg effektive treningstimer innendørs. Gleder meg til Sats åpner igjen.

Ellers leste jeg en annen blogg på miniblogg.no i dag. Det var «en mormor» som skrev om noe. Men temaet hun skrev om var bare helt bak mål: Hun oppfordret alle NORSKE (ja, med store bokstaver) til å søke NAV om penger. Hvis ikke vi NORSKE søkte om penger, så skjønte ikke de på NAV at vi hadde det dårlig. Og hvis du fikk avslag på noe, måtte du søke igjen og igjen. «De ansatte på NAV må bare finne seg i å jobbe for lønna si». Noen ganger har jeg ikke helt sans for ytringsfriheten altså…

Vårblomster i en barnehånd

Siste del av helgen ble tilbrakt på hytta, og på søndag fikk vi besøk av mormorungene. Eldstemann ville så gjerne på en tur – og selvsagt gjorde mormor og han det. Han ønsket selv å gå opp på en topp i nærheten av hytta – og da gjorde vi jo det. På veien fant vi både vårblomster og en død måke. Begge deler var like spennende, selvsagt.

Denne buketten skulle mamma få.

På den toppen vi gikk til er det kjempefin utsikt ut over havet – og vi ser omtrent  fra Langesund til Kragerø.

Ellers har jeg hatt hjemmekontor i dag. På skolen hvor jeg er engasjert har det vært  Konona-smitte hos noen elever, noe som gjør at det er hensiktsmessig med hjemmekontor for dem som kan. 
Godt det snart er påske – for nå har enkelte skoler og barnehager veldig mye jobb i forbindelse med smittesituasjonen, spesielt i Skien, ser det ut som. Da kjenner jeg også på hvor godt det er å ikke ha ansvar selv lenger. I denne Korona-tida må lederne alltid være på jobb og kan aldri ta helt fri. Melding om smitte kan komme fredag kveld og søndag formiddag. Da må de til å ringe rundt til dem som skal ha beskjed om karantene eller ventekarantene. Det kan ikke vente til mandag morgen. 

Så jeg er heldig som kan sysle med mitt – som akkurat nå handler om å komme med forslag til nye rutiner innenfor et spesielt område. Sånt liker jeg.

Avslutningsvis i dag legger jeg ved et bilde av et lite prosjekt vi prøvde oss på i går. Det var å grave opp ei lita furu som vi har behov for på hyttetomta vår. Siden det er ganske vanskelig å få slike furuer til å «sette seg», var det et poeng å få med mest mulig av jorda den stod i. Dermed ble bøtta vi hadde tenkt å sette den i, altfor liten og furua altfor tung (stod mest i leire). 
Da kom vi på at vi kunne jo sette furua på SUP-brettet mitt – som ikke er brukt til padling på noen år. Bare at det oppblåsbare brettet hadde så lite luft, at det knakk på midten når vi skulle bære det mellom oss.

Da kom vi på at vi kunne jo dra det ned til vannkanten og sende det på vannet inn til stranda – og så ta det derfra opp til hytta. Men det var bare det at vinden gikk feil vei, og «skyvet» altfor løst. Enden på dette prosjektet var at Mannen og mormorungen måtte kjøre ut med «banana-båten» for å hente brettet og taue det med seg inn. 
Men det gikk bra til slutt – og furua er planta der den var tenkt. 

En fin lørdag – tross vedtak om nedstengning

Mannen og jeg dro på hytta idag. Dette blir andre gang denne vinteren at vi overnatter her ute, for det er Ikke noe vi pleier å gjøre i den kalde tida. Men det går jo helt fint – og er faktisk ganske trivelig. 
Dagen i dag har gått med til «kroppsarbeid« i form av rydding og samling av gamle etterlatenskaper av kvist og kvast – og bålbrenning. Snart er det forbud mot bålbrenning, så nå er det om å gjøre å benytte sjansen til å brenne noe av det som er blitt samlet opp. Det er nemlig veldig kjekt her på hytta, at vi har bratte lier ned på hver side, og der er det veldig fristende å «gjemme bort» kvist og kvast som det hender at vi skjærer bort – men det forsvinner jo ikke… Så idag fikk jeg tatt litt av det. 
Og så har jeg stengt av TV’n mellom oktober og april, så det er jo reint fredelig her.

 

Gikk en tur bort på Ivarsand i kveld. -Helt nydelig! Parkeringsplassen var full da vi kom, og mange folk koste seg på stranda – men nå har alle reist hjem. 
Regner med at påsken skal  tilbringes her – og akkurat nå kjennes det helt greit.

For et styr

Syns de siste dagers hendelser med smittevernbrudda til nestlederen i AP og nå sist Erna, er bare så trist. På den ene sida syns jeg litt synd på dem, fordi de må bruke tid på å legge seg flate og unnskylde seg opp og ned i mente – men det hjelper jo så lite. Syns det er spesielt ille for Erna – og ikke minst flaut. Og det ble ikke bedre etter at hun stilte på TV-nyhetene i går kveld. Tenker spesielt på det hun sa at hun gikk helt surr i alle reglene og liksom ikke helt hadde hørt etter hva hun selv sa til oss andre. Det går jo bare ikke an?
Har både lest og hørt folk si at «hun er jo bare et menneske« og «det er lov å gjøre feil», samt det retoriske spørsmålet «hvem vil kaste den første stein» osv. Jeg syns ikke det går an for en statsminister (eller en AP-nestleder for den sakens skyld som i tillegg delvis må anses å være på jobb) å gjøre slike tabber. De må finne seg i å være forbilder for oss andre og kan ikke tillate seg å gjøre slikt. Det handler liksom ikke om å få en fartsbot…

 

Utenfor Portvakta på Porselen brygge idag – fredag 19.mars

Den som best uttrykte seg om temaet i går kveld syns jeg kommentatoren Aslak Eriksrud på TV2-nyhetene, gjorde. Han var så engasjert, personlig og «lyttverdig»- når han viste til kona si som akurat da var hos en venninne som fylte 50 år. Feiringen bestod i å drikke «ett halvt glass champagne» utendørs i hagen hennes »med polvotter på«. Eller dattera på 16 år som ønsket å feire bursdag med 8-9 venninner, men som pappa sa nei til,  fordi «Erna har sagt» maks 5 på besøk hjemme. Eller sønnen på barneskolen som ikke hadde fått invitere bestekompisen i nabohuset til sin bursdag – fordi han ikke tilhørte samme skolekohort. Hvordan skal vi kunne tro på Erna framover nå? 

Aslak Eriksrud på TV2-nyhetene torsdag kl 21. Verdt å lytte til.

Ellers er spenningen stor i Grenland i ettermiddag – for om det vedtas nedstenging eller ikke. Jeg tror det blir – noe jeg syns er  veldig trist og usikker på om hjelper. Da burde det kanskje vedtas helt portforbud? 
Jeg har hatt fri i dag og har brukt formiddagen på spinning (siste gang på en stund?) og litt handling av produkter jeg gjerne vil ha i hus. Mest av alt handler det om noe »utstyr» til veranda`n – i tilfelle hagesentrene også stenger.

Har også lyst til å dele et bilde av noen snøklokker – som har stått sånn som dette i et par uker på hjørnet av porselensbygget (ved brukthandelen og Sats). Jeg har gått forbi dem mange ganger – og syns det er så fascinerende hvordan noen blomster bare trosser vær, vind og dårlig stell – og likevel blir så vakre.

Vi er heldige som ikke er nedstengt – enda

I går fikk vi til og med vært på teater – på forestillingen «Arbeiderpartiet – the musical» som går på Teater Ibsen på Klosterøya i Skien. Forestillingen var veldig artig og hadde mange gode poeng. Stykket tok for seg AP`s «storhetstid» og Gerhardsson opp mot dagens situasjon med lave tall på på meningsmålinger – og frustrerte tillitsvalgte. Det var ikke alt som fenget meg like mye, men jeg kjente meg godt igjen etter mine 25 år som mer eller mindre aktiv i AP.  
 

Smittevernmessig var jeg imponert over Teater Ibsen: De tok i mot oss da vi kom, fikk navn, og fulgte oss til et eget bord i foajeen som vi beholdt også i pausa. Da vi skulle inn og ut av salen, gikk vi inn i puljer. I salen satt alle på annethvert sete. Genialt! Det eneste minuset var at det ikke var mulig å få et glass rødvin – som jeg hadde lyst på siden jeg slapp å kjøre. Men den nasjonale spiseplikten gjør alkoholservering vanskelig. – Men det føltes altså veldig bra å kunne oppleve en teaterforestilling igjen!

Og så er jeg veldig glad for at treningssenteret fortsatt er åpent. Der stikker jeg innom når jeg kan, og selv om det er vår og lettere å være ute, gruer jeg meg til den dagen det blir stengt igjen. For det skjer vel snart her også?

I går deltok jeg på Teamsmøte i Kontrollutvalget i Porsgrunn og deretter fikk jeg gått meg en tur. Jeg holder meg på tørre gangveier og trygge turstier for tida og valgte å gå hjemmefra og oppover mot Flåtten. Jeg tenkte jeg skulle gå ned Flåttenbakken til Herøya og så hjemover på gangveien langs Gunnekleivfjorden. Men da jeg kom midt i Flåttenbakken så jeg en vei inn til høyre, i retning nord, jeg ikke hadde sett før. Det var til og med en slags «lysløype». Jeg prøvde den – og endte opp helt øverst i Rådyrveien i Porsgrunn. Derfra tok jeg avstikkere jeg ikke hadde gått før – bla ut på pynten over veien ved Gunnekleiv.

Utsikt fra pynten ved Gunnekleiv i retning Frierfjorden og Stathelle.

På stien i skogen gikk jeg omtrent rett på en pose med hundedritt som var hengt opp i et tre. Jeg skjønner altså ikke hva folk tenker på/med når de gjør det?

Forstå det den som kan…

Ellers har jeg vært på jobb i dag og skal også på jobb i morra. Jeg hadde jo egentlig avtalt å jobbe 50% fram til påske – og hadde da bare noen få dager igjen, men i dag ble jeg spurt om å ta en måned til. Det svarte jeg lett «ja» til. Jeg får jo ikke reist noen plass enda likevel – og kan like gjerne gjøre litt nytte for meg.

Jukser fram litt vår

Idag er livet ganske lyst igjen – til tross får dårlige Covid-19- tall og vaksine-vent. Sola skinner, og jeg har fri! 

Jeg syns det er gøy å kjøpe de billige påskeliljene og plante i potterpå veranda`n. Det er mye glede for få kroner. Nå er det jo meldt fint vær hele uka, så disse her tenker jeg springer ut om kort tid. Og jeg har flere!

Jeg fortalte i går at den lille prinsessa vår skulle sove over fra i går til i dag – og det var stor stas. I tillegg sov hun hele natta og vel så det. Bestefar kjørte i barnehagen og mormor kunne dra på trening og starte dagen slik hun liker best.

Klar for barnehagen

I ettermiddag har jeg hørt på pressekonferansen til Legemiddelverket og Rikshospitalet – om AstraZeneca og dødsfall. Når jeg hører på sånt om dagen er jeg på leit etter positivt innhold – og det syns jeg at jeg fant i dag også. Hovedsaklig handler det om at de tre norske helsearbeidere som fikk blodpropp, hvorav en er død, at alle tre har fått svært sjeldne bivirkninger, de er usikre på sammenhengen selv om alle tre nettopp hadde fått vaksinen, det er 17 milioner europeere som har fått vaksinen og kun noen få som har som har fått alvorlige blodpropp – færre enn det man forventer i den allmenne befolkningen. Flere land har også valgt å fortsette med AstraZeneca. 

I likhet med mange andre tror jeg vaksine er det eneste som kan få oss gjennom denne pandemien, så jeg håper vaksineprogrammet kommer til å gå som planlagt. De aller fleste av de 1000 i Norge som nå har rapport til legemiddelverket at de har fått bivirkninger etter første vaksine, har «normale« bivirkninger. 
Jeg har trua.