På en helt vanlig onsdag

På en helt vanlig onsdag i juni, kan jeg være her på hytta i Bamble. Fortsatt syns jeg det er litt rart, og fortsatt er jeg både ydmyk og takknemlig for å ha den muligheten.

På hytta en helt vanlig onsdag i juni

I dag skulle jeg vært «barnevakt» hos mormorungene, fordi min Datter – i en alder av 36 – bestemte for litt siden å ta opp fotballferdighetene fra ungdommen og ble med på et damelag i Bamble. Og da er det både trening og kamper, må vite – minst en gang eller to i uka. Så i kveld var det kamp, i Seljord (ca 2 timers kjørevei), og siden Samboeren hennes skulle reist på jobb, skulle jeg vært der. Men så skulle han «plutselig» på kurs i stedet – og ble hjemme noen dager til – og da kunne jeg dra på hytta i det fine været.

Norske jordbær (gårsdagens til halv pris). Men de skuffet, dessverre.,.

Høres det ut som jeg klager? Over hodet ikke! Dessuten må jeg dra hjemover imorgen allerede, for da trenger farmorungen pass. Det er nemlig planleggingsdag i barnehagen på fredag.

Foreløpig minstemann og farfar

Og Mannen? Han er på «guttetur» til Beitostølen med en gjeng gamle kolleger fra Nordsjøen. Så jeg nyter litt «fri» helt aleine.

Ikke gærnt det!

Den fine jasminen har begynt å blomstre!

Pinsa ble fin, heldigvis

Akkurat i dag, på en grå og kald «dagen derpå», var det deilig å se tilbake på bildene jeg tok i pinsehelga.

Nydelig i Strømsund 1.pinsedag

Det ble til og med en liten ettermiddags-båttur bort til sommerrestauratene vi pleier av og til å reise til på sommer’n.

Det ble til at vi tok jolla i stedet for loggen, i tilfelle regn og behov for å komme raskt hjem

Særlig var det gøy at  Havparadiset i Hafsund, ytterst på Kjønnøya (i Bamble) hadde åpnet denne pinsehelga.

Veldig idyllisk i Hafsund

Det var ingen av «ungene» som valgte hytta i pinsehelga, så vi var der aleine og fikk holdt på med noen «prosjekter». Det er det jeg liker godt med å være på hytta, at det er mange ting å holde på med – hvis man ønsker det.

Mange nydelige markblomster nå

For egen del var det et «trappe-støpeprosjekt» som stod på to-do- lista. Den siste «veien» opp til hytta er nemlig ganske bratt og delvis uframkommelig – i hvert fall for folk med litt gangbesvær (hvilket «vi» også til tider har/har hatt».)

Sånn så det ut før jeg begynte med krafse og spade

Så jeg hadde lyst til å starte på det litt omfattende prosjektet. Jeg begynte forrige uke med å grave vekk jord og vekster fra ei stor grop på toppen av den første trappa, der jeg ønsket å støpe.

Her er jeg nesten ferdig

Jeg gravde også ut ei lita grop til, på oversida.

Alt dette for at det skulle være lettere å starte på veien opp.

Her er gropa tømt for jord og fylt med en del stein som jeg fant nede på stranda

Vi støpte på søndagen, og heldigvis rakk støpen å stivne noen timer før det kom litt regn – men vi fikk heldigvis ikke noe styrtregn, slik de meldte andre steder. På det verste av regnet dekket jeg til med presenning.

Sånn ble resultatet på det største feltet

Og det gikk bra, tror jeg.

Men det ble også tid til litt sosialt – med to av mine i alt tre søsken (de to som har hytter på Porsgrunn).

Men nå må prosjektet videre oppover lia fortsette. Det blir muligens litt mere komplisert – men må gjøres.

Fint å ha noe å holde på med!

Og det ble bålpannekos hos oss lørdag kveld

«A shot a day keeps the doctor away»??

Vi har begynt med ingefærshots – et lite glass på tom mage hver morgen. Ingefær- og sitronshot skal være godt for mye – og kan i hvert fall ikke skade, tenker jeg (som i hverdagen ikke tar noe vitamintilskudd eller noe annet i pille- eller flytende form).

Her er ingrediensene – som jeg tok med meg hjem i håndbagasjen fra Kroatia sist jeg kom hjem.

Har så vidt skrevet om det i bloggen en gang tidligere, da jeg var i Supetar og hadde sett Jan Thomas og kjæresten poste informasjon på Instagram om hvor lurt det var å ta ingefær- og sitronshot.
I Supetar var også ingefær, sitron og lime langt rimeligere å få tak i enn hjemme (men nå har jeg begynt å handle det i Asia-mat-butikkene).

Dette er beskrivelsen til AI/KI, hvis man googler «ingefær- og sitronshot»

Jeg fant en oppskrift på Matprat som jeg tar utgangspunkt i: 250 gram ingefær, ca 6 dl vann, 2 store sitroner og 1 lime.

250 gram stor, fin ingefærrot som var lett å skrelle

Først skreller jeg ingefæren, og da har jeg lært å velge de største ingefærene i butikken, de med minst «kriker og kroker». Jeg bruker både potetskreller og kniv til den jobben.

Jeg valgte «ice-crush» på innstillingen

Så deler jeg ingefæren i mindre biter og lager dem i en «smoothie-maskin» sammen med ca halvparten av vannet. Blandingen skal surre og gå i 1-2 minutter.

Så heller jeg «juicen» i et dørslag over ei gryte eller noe, slik at jeg ikke søler. Juicen presses ut med en gaffel, sånn at det som blir igjen framstår som nesten tørr masse.

Først blir det så mye ingefær i dørslaget
Så lite masse blir det igjen etter at all juicen er presset ut av ingefæren

Så deler jeg sitroner og lime i to og presser ut saft på ei lita presse som jeg har.

Denne enkle pressa er jeg veldig glad i

Så blandes alt sammen, pluss resten av vannet. Egentlig står det i Matprat-oppskriften at det skal være 7,5 dl vann og 2 lime (ikke 1, som jeg bruker), samt en skje honning. Honning har jeg heller ikke tatt i.

Så i noen uker nå har Mannen og jeg tatt en shot hver morgen, og vi holder oss i hvert fall friske (i den grad fortsatt brukket bein og gips kan kalles frisk;)

Mengden blir to slike flasker på 0,5 l som vi her i 2-3 uker – minst.

På sneglejakt

Jeg hater brunsnegler. Da vi flyttet fra hus til leilighet for 11år siden, hadde jeg aldri trodd jeg skulle gå på sneglejakt noe mer.

Fysj!

Men neida; sånn ble det visst ikke. Jeg har riktignok sluppet unna i flere år – for til terrassehagen i 2.etasje har de heldigvis ikke funnet veien.

Hjemme vokser grønnkålen som bare det!

Men da vi for 3-4 år siden endte opp med familiehytta aleine, ble fristelsen for stor for et «hagemenneske». Nå kunne jeg virkelig boltre meg på ett mål tomt.

Poteter og sukkererter

Jeg prøver stadig å si til meg selv at det er ganske dumt å skaffe seg bekymringer om vanning  – og snegler – igjen. Men foreløpig har det gått bra – med unntak av årets snegleinvasjon.

Sneglene har spist ALLE grønnkålplantene

Men i tillegg til å ta «snegleturer» flere ganger hver kveld når jeg er her, har jeg kjøpt noe (alkoholfri) øl for å sette ut til dem når jeg ikke er her. Ellers  går jeg utstyrt med hagesaks og klipper dem jeg finner i to. Kanskje jeg klarer å få grønnkålen tilbake – og de andre vekstene de liker – til å gro bedre, hvis jeg gjør en iherdig innsats nå?

Jeg skal i hvert fall prøve!