Heldig er jeg – som har fri på en ganske vanlig mandag

Idag tidlig tok jeg meg en tur på nye stier på «gammelt« område. Vanligvis er runda mi rundt Elvikveien – 5-6 km – med passende stopp ved søppelkassene på starten. Men idag hadde jeg ikke noe søppel, så da kan jeg gå hvor jeg vil.

Ut mot Såsteinsundet

Først gikk jeg bortover til Daumannsbukta og så på de nye bryggene som kommunen har laget på friområdet der. Vi ser fra hytta vår at den brygga er full av båter hver eneste helg, så det var litt gøy å ta den brygga i nærmere øyesyn. 
 

Daumannsbukta; kjempefin brygge

Det var jo en helt nydelig morgen og så deilig å bare gå litt sånn rundt omkring. Jeg gikk utover i retning Halvorsodden og Stangodden på fine stier, der jeg ikke hadde gått på flere år.

Vill grassløk på Halvorsodden

Så fant jeg tilbake på Elvikveien og rundt – tilsammen 7,5 km idag. Deilig!

Så var det tilbake på hytta hvor etterhvert havtåka seg inn. Først så det ut som om den skulle drive forbi, men så kom den, gitt. Den er kald!

Først så den ut til å dreie østover, mot Langesund
Men så kom den hit, gitt.

Ellers var jeg så hjertens enig i Mellingens leder i TA på s 3 i dag, der han skriver om vaksinestrategien. Han skriver at regjeringa nå burde finne tilbake til en strategi som det norske folk kan kjenne seg igjen i og være enig i – i stedet for sånn det er blitt nå, der byer og regioner settes opp mot hverandre unge mot gamle og yrkesgrupper mot yrkesgrupper. Det er jo egentlig blitt helt vilt.

For egen del sjekket jeg vaksinasjonsstatus for Porsgrunn idag – som ikke var blitt oppdatert på noen dager. Der stod det først at alle som var født før 1957 kunne bestille time i uke 23 – men jammen endret de til 1958 i løpet av dagen. Så nå nærmer det seg virkelig! Godt jeg er inne og sjekker så ofte;)

Det ble Dyreparken

Vi hadde avtalt å ta med mormorungen til Dyreparken i Kristiansand fra lørdag til søndag. Vi hadde bestilt inngang til begge parkene i to dager, samt overnatting på Dyreparken hotell.

Men fredag kveld kl 2215 kom det sms fra Dyreparken om at alle aktiviteter i parken måtte avlyses og badelandet stenges.

Hva gjør vi nå? Drar vi – eller utsetter vi? Alle tre var jo pakket og klare. Vi ble enige med Datter om at 5-åringen skulle bestemme når han våknet på morningen. – Og 5-åringen ville på tur.

I Abra Havn, i Borgen.

Vi startet ferden i Dyreparken tidlig lørdagsmorgen og brukte hele dagen i parken. Vi trodde kanskje vi var blandt de eneste der, men det var vi ikke. Og faktisk var det jo litt fint å bare ha ett fokus: Å se flest mulig dyr. Og selvsagt å spise såmange is som mulig.

Vi trålet parken fra øst til vest, og det var kjempegøy. Mannen og jeg hadde ikke vært der siden våre unger var små, så det var jo noen år siden. Men for en park det var blitt!

Det et jo så fint lagt opp, så mange fine naturområder – og så mye gøy for store og små.

Løvene

Vi valgte å avbestille dag 2 i parken, da vi tenkte at vi hadde sett det vi kunne se etter å ha vært det fra kl 1130 og fram til de stengte kl 19.

Men da har vi et tips til andre: Bruk dag 2 til gratis tur bort til Abra Havn, gjennom Safariparken. Der var det så mye å se – å gjøre.

Dessuten er det imponerense hva de har fått til i Dyreparken – eller Kardemomme By, som vi fant ut området nå het – med eget postnummer. 

Utenfor hotellet var det dessuten et fint klatretre som Mormorungen måtte prøve – både før og etter Abra havn. Klatring er gøy – og lurt! 

Og etter levering av gullet til mamma’n i ettermiddag kunne pensjonistene fortsette helga på hytta – uten å måtte reise hjem søndag ettermiddag. Endelig!

 

Dette blir en bra dag

Vi dro ut på hytta igår – og jeg våknet opp til en helt fantastisk morgen. Jeg blir helt salig når jeg kan ta med meg kaffekoppen og gå ut til dette. Helt stille – helt nydelig – helt aleine.

Måtte ta ei runde å se hvordan det stod til med prosjektene mine – og det var bra med alle unntatt agurken, som jeg tror har drukna..

Grasset har begynt å spire
Grønnkålen kan straks tas i bruk
Jordbærene blomstrer – men her må jeg luke..

Hjemme igår ble Mannen ferdig med «prosjekt  skap» på terrassen. Med såpass mange potter og planter som krever forskjellig jord og gjødsel, blir det en del utstyr og rot som tidligere er blitt «stappet inn» mellom putekassa og veggen. Nå har jeg fått et skap – og er også blitt lovet at de stygge glassene bak putekassa kan bli kledd inn. De er veldig malplasserte hos oss og er ikke «til noe» (men var hos naboen før de kledde inn veggen på sin side). Putekassa har også blitt løftet opp – og fått et «gulv».

 

Igang med gulvet til putekassa

 

Nesten ferdig med skapet ( må bare feste litt ledninger + hengsler)

Ellers venter jeg med lengsel og spenning på at Porsgrunn skal publisere hvem som kan bestille vaksinetime fra uke 23. Jeg rykker jo stadig framover i køen.  Det må komme i løpet av dagen.
Imens har jeg tatt min sedvanlige sjekk av smittebarometeret i VG som viser ståa etter gårsdagens smittetall.

Og slik ser det ut idag:

Kanskje litt vanskelig å se, men 14-dagerstallene viser en veldig positiv utvikling for både Kroatia og Spania – men særlig Kroatia.

Og nå er det tid for runda mi på kyststien. Det er en stund siden sist, faktisk.

Må bare dele denne blomsten som jeg kjøpte til påske – og som blir finere og finere for hver gang jeg ser den. Er nok et resultat av det kalde, våte været – så godt for noe.

 

Håper det var siste tur i regnevær og søle på en stund

Nå er jeg litt lei av regn og søle – særlig søle. De siste dagene har jeg våget meg på joggesko (gortex,riktignok) på turene mine i skogen – men det har vært et dårlig valg. Det er gummistøvler som gjelder, men jeg opplever at de blir for varme og tette. Liker ikke.

Men jeg klarer fortsatt å beundre de nydelige grønnfargene, heldigvis – og de gode luktene.

Når det er litt «mørkt», må jeg leite litt etter lyspunkt – og en sånn dag var det idag. Og da behøver jeg ikke gå så langt:

  • På terrassen:

Rhododendronen blomstrer!

Syrinene blomstrer!

Alt vokser seg til nå – og det kommer bare til å si «pang» når sola og varmen kommer – for det gjør den nå:

Dessuten ser det ut som om Porsgrunn fikk vaksine-callsenteret «opp å gå» idag (etter «bare« 3 timer med trøbbel, tenker jeg) Jippy!

 

Og sist men ikke minst var jeg på en kjempekos lunsj hos mellomsøster idag. Hun er en av dem som har sittet på hjemmekontor siden mars i fjor – og står han godt av. – Ganske beundringsverdig, spør du meg.

 

Vått – og grønt

Idag ble det en tur rundt Mælakollen i Siljan.

Etter å ha måttet vente en god stund i kø både ved Gjerpen og i Siljan pga først sprengningsarbeid og så asfaltlegging, fikk jeg parkert ved ferista og startet opp bakkene – i solskinn. Jeg har vært der et par ganger før, men tror jeg da bare har gått rett opp til toppen og så rett ned igjen. Idag valgte jeg å gå runda. 

Løypa startet opp ganske tørr og fin, men så ble det vått – veldig vått.

Men det var ei veldig fin runde – og jeg møtte ingen på min vei.

På vei ned fra toppen er det veldig fin utsikt ut mot Siljanbygda. Det var forresten også fine utsiktspunkter på den andre sida på vei opp. 
Rundløypa anbefales! Og den er bare på ca 5 km. Jeg brukte vel 1,5 time totalt, tror jeg.

Jeg har jo vært en del på tur i det siste – og hvis blåbærutkommet blir like stort som blåbærrisa skulle tilsi, blir det et skikkelig bra blåbærår!

Forøvrig er jeg veldig spent på om callsenteret til Porsgrunn fungerer etter planen i morgen….. Det hadde vært utrolig kult hvis det gjorde… Og hvis det ikke fungerer, er jeg sikker på at vi får høre om det.
 

Pinse 2021 – check

Været var jo forespeilet å bli temmelig dårlig her sørpå – men må vel sies å ha blitt litt bedre enn forventet. Uansett har det vært mulig å være ute uten å bli kliss våt. Dessuten kjenner jeg meg litt mindre stressa når det er dårlige værmeldinger nå – for jeg har jo ikke bare fri i helgene lenger. Det gode været kommer jo – og da er jeg der.

På vei hjem fra Risør i går tok vi med oss mormorungene hjem på overnatting.Tror foreldrene syns det var greit å bli avlastet litt.

Det er selvsagt full fart fra de kommer inn døra her til de drar igjen – men veldig kos, da.

De våknet litt tidligere enn de pleier hos oss idag (kl 06) og sovnet vel litt seinere i går enn de pleier hjemme. 
Men formiddagen ble fin – med tur over brua og over til den store lekeplassen ved Rådhuset.

Det er mye spennende å se på veien fra vest til øst i Porsgrunn.

Her stopper vi ved de fine keramikk-blomstene som står i den kunstige elva som er laget ved Jonas B.

I rådhusparken klarte 5-åringen å klatre til topps i klatretårnet. Det hadde han ikke gjort før, så han var rimelig stolt – både for å ha klart å klatre opp og ned igjen selv.

Toåringen koste seg mest i sklia.

På ettermiddagen ble mormorungene hentet – og etter rydding og støvsuging fikk mormor tatt seg en etterlengta liten runde i skogen – og ny liljekonvallbukett.
 

Etter et par regnværsdager til nå, så ser det virkelig ut som om sommeren er i ferd med å komme denne veien. Og med nedgang I antallet smittede i Grenland de siste dagene – og vaksine i sikte – er det jo mye positivt å se fram til.

En sjelden foreteelse: Biltur

 

  • Og særlig etter at vi kjøpte el-bil, har bilturer ikke stått på agendaen noe særlig. Vi er nemlig «dummies» når det kommer til lading. Og det er egentlig helt greit – men nå som vi er blitt pensjonister, må vi bare lære oss det. Det gir oss jo litt større fleksibilitet.
Risør

Så idag – etter en tur i Porsløypa – ble det mål om lunsj i Risør – med bil. 
Og det gikk jo fint! Vi hadde en rekkevidde på 240 km da vi startet og kunne vel egentlig kjørte t/r uten å lade, men siden vi var på øvingstur, valgte vi å lade på Brokelandsheia på vei hjem hjem. Vi har jo tross alt bare hatt bilen i 2 år – og jeg har kanskje lada utenfor garasjen tre ganger….

Moules Fritten på Kast Loss i Risør smakte fortreffelig.

Tidligere idag hadde jeg en din runde i Porsløypa. Gummistøvlene og regnjakka måtte på igjen, men heller det… Fargene og luktene i skogen nå, er bare helt vidunderlig.

 

Bregnene er finest nå

Gode meldinger fra Erna idag

Hørsfjell idag

Da har hun bekreftet at vi går til trinn 2 i gjenåpningsplanen – jippi! Selv om det foreløpig ikke gjelder oss i Grenland, er det godt nytt. Når det gjelder reiser var det også positive nyheter. De kutter karantenehotellordningen for dem som kommer fra land med smitte under 150 pr 100.000 siste 14 dager. De kan i stedet ta karantena hjemme. Men det kommer nok også til å bli endret når det er greit å reise igjen – forhåpentligvis etter 1.juli. 
 

Epletre i blomst på Ivarsand

Og så har de ikke laget særordninger – enda – for dem som er fullvaksinerte. Det kan man jo lure på hvorfor – og sikkert til ergrelse for dem som er blitt vaksinerte – men det handler nok om at de ikke vil lage for store forskjeller på de få (14% pr idag) som er blitt fullvaksinerte – og oss andre.

Idag tok jeg en kjøretur fra Ivarsand i retning Bamble kirke og over mot Høen for å gå opp til Hørsfjell – min 10.titopper. Sist jeg kjørte på den veien var det en humpete anleggsvei brukt i forbindelse med ny E-18. Nå var veien blitt kjempefin med asfalt hele veien.

Mange nye sommerblomster langs veien idag

I likhet med grusveien opp til Vealøs er også mesteparten av veien opp til Hørsfjell litt kjedelig. Men den er tørr – og det er mye fint å se langs veien.

Langs veien er det også mange info-plakater med spennende informasjon om steder underveis.

Da jeg jobbet på Herre skole brukte vi dette området til natursti for elevene – med spørsmål som disse plakatene ga svarene på. Men det tok litt tid å få alle elevene helt opp på Hørsfjell – som idag var ei løype på 5,8 km – inkludert «ekstra» 0,4 km labgs veien fra ny (for meg) parkeringsplass – altså tomtalt 9,6 km og 1 time 40 min rask gange

.Da jeg kjørte tilbake i retning Ivarsand kom det noen regndrypp. Det så ikke bra ut.

Men her ute var det som vanlig mye finere – så vi blir en dag til – minst.

 

 

Har reist etter sola

Planta ny hortensia idag.

På den tida her – og når det er ustabilt vær – går gjerne værskillet i Porsgrunn. Sydover i retning kysten ligger den blå himmelen, mens det kan regne over Porsgrunn. Da er det fristende å reise utover i retning Bamblekysten. Og siden jeg har fri og kan gjøre som jeg vil, gjorde jeg akkurat det.

Jeg hadde også en plan om ompotting og planting. Det er nå gjort – og jeg kan innta kaffen. 
 

Blå himmel – så langt øyet rekker

Det er jo meldt drittvær i pinsa, så det er om å gjøre å fylle opp sollageret.

Forøvrig liker jeg dårlig at smittetallet i Grenland ikke ser ut til å gå særlig ned – og det er nå bestemt at de utvidede smitteverntiltakene i Grenland skal gjelde en uke til – til 3.juni. 

Samtidig varsler regjeringen om pressekonferanse i morgen der bla videre gjenåpning er tema. Krysser fingrene for at vi går inn i fase 2 nasjonalt – siden smittetallet på landsbasis fortsatt er svakt nedadgående og ikke økende. 

Men den gode korona-nyheten i går kveld var at Porsgrunn får økt sin vaksinedose i uke 22! Jeg følger med på kommunens vaksineside minst en gang om dagen – og sist gang jeg kikket stod det ingen ting om hvem som skulle få stikkene i uke 22. 

-Så det er lov å håpe!

Terrassehagen hjemme begynner å ta seg opp. 

 

Energipåfyll

Av og til trenger jeg litt påfyll av ny energi – og da finner jeg det bla i skogen, på tur, når det er fint vær og sola skinner. Som nå.

Igår tok jeg turen opp til Årdalsåsen og runda rundt Svindal og opp på Valleråsen. Jeg brukte over to timer på de 7,5 km – på gummistøvler. Det var ganske vått og sølete på enkelte partier, men en utrolig fin tur.

Idag valgte jeg runda rundt Sortilen og rundt Valås. Den runda er på ca 5 km og tok en times tid. -Fantastisk nydelig.

Nydelig er også luktene i skogen nå om dagen. Konvalene er jo min favoritt – men nå har jeg en stor bukett hjemme, så jeg klarte å la være å plukke.

Igår møtte jeg ikke på så mange, men idag var det flere på tur. – Og bare blide, hyggelige folk som har fri på dagen – som meg.

God plass på benken på Valås – med utsikt over Porsgrunn og Eidangerfjorden

Jeg setter meg sjeldent ned når jeg går tur – og har med kun vann.

Men kanskje en annen gang – i en annen tid – så har også jeg sekk med kaffe og niste? Kanskje……