2021 – et bra år, tross alt

Tror jeg må oppsummere 2021 med at det har vært et bra år – tross alt. Vi har vært heldige med lite eller ingen sykdom i nær familie – ei heller korona. Ingen har vært permitterte – og alle er friske og raske. Vi er også heldige som har fått vært mye sammen.

31.desember 2021

Dette har vært mitt første friår (nesten hele) etter 40 år i arbeidslivet – og jeg syns jeg har klart meg bra. -Skulle bare mangle, tenker du bare – men for meg var det en stor overgang som jeg var veldig spent på om jeg ville klare.

Da året startet og vi helst ikke skulle være sammen med noen eller kunne reise på hytta –  og reiserådene vedvarte, så det litt svart ut. Men da vi likevel valgte å reise til Gran Canaria i midten av januar, og jeg fikk vært der i tre uker som jeg hadde planlagt, ble det en god start på friåret likevel.

I går gikk det i klistremerker av ymse slag

Så ble det jobbing i 2,5 måned – og ble en kjempefin overgang mot vår og mer fri. Vi fikk endelig reist til Kroatia i slutten av juni, og da var i grunnen alt greit. Etter det har vi gjort det vi har planlagt – og fortsatt med å planlegge reiser og annet.

Det har også vært fint å være hjemme og på hytta – og sammen med mormorungene. Det er virkelig et privilegium å kunne være sammen med dem så mye som vi har vært dette året her. Det har også ført til at jeg har endret litt på synet mitt på lengden av reisene, og at jeg vil være hjemme oftere enn jeg først hadde tenkt.

Nyttårsaften 2021 – på hytta – hvor vi har vært mye i 2021

Når det gjelder pandemien går den sin gang, tenker jeg – og vi må lære oss å leve med den. På mandag får jeg 3.dosa, og da er jeg vel i mål med vaksinering for en stund får jeg håpe. Jeg må innrømme at jeg kommer til å stusse litt, hvis vi må fortsette å vaksinere oss. -Den tid, den sorg, tenker jeg.

Mens det har vært tåke på Porselen brygge i dag

Jeg leste forresten et veldig interessant intervju med Camilla Stoltenberg på VG.no (åpent) i dag. Der setter hun spørsmålstegn med tiltakene vi har satt inn – når vi ikke vet nok om konsekvensene. Hun sier at når det gjelder barn og unge har vi en del undersøkelser som viser konsekvenser av feks stengte og åpne skoler, men når det gjelder andre områder som feks kultur og næringsliv og effekten av nedstenging der, vet vi lite. Hun sier videre at helseministeren nå har lovet at det skal settes ned utvalg som bla skal gjøre undersøkelser og forskning på konsekvenser av tiltakene som er blitt brukt. Det er veldig bra, tenker jeg – for vi må vel kunne innrømme at ikke alt som er blitt bestemt gjennom disse pandemiårene har vært like lurt.

Teamwork

Men i kveld er det nyttårsaften – og vi er så heldige å ha blitt bedt til gode venner rett i nærheten. Der vet jeg vi kommer til å ha gode samtaler – både om året som har gått og tanker og ønsker for neste år. Det gleder jeg meg til!

Godt nyttår!

Vestregate på Vessia onsdag kveld

Gode romjulsdager

Romjulsuka har så langt vært kjempefin. Jeg har sluppet unna matlaging (vi spiste rester fra julemiddagen i tre dager, og det passer meg helt utmerket), bakt et par surdeigsbrød (som jeg liker godt å gjøre), spist med Sønnen på indisk, møtt ei venninne på kafe – og hatt den minste mormorungen her fra en dag til en annen.

Klar for avreise til mormor og bestefar

Jeg var litt usikker på om hun ville være her aleine – uten storebroren – men det gikk veldig fint – og var veldig koselig. Vi er vant til å ha storebroren her – og for han var det nok litt uvant å ikke bli med til mormor og bestefar – men enden på det var vinn-vinn for alle.

Duplo-bygging

Hun kunne i fred og ro ta fram alle lekene og bøkene hun ville – og da måtte jo alle aktiviteter prøves.

Perling

Hun er også den eneste 2-åringen jeg vet om som proklamerer at nå vil hun «slappe av». Da legger hun seg på sofa`n. Hun ville gjerne slappe av sammen med mormor, men siden mormor er litt dårlig på å slappe av på sofa`n, var det greit med bestefar Bestefar er dessuten veldig god på å slappe av, så de fant hverandre der.

Begge er gode til å slappe av

Nå har pappa`n reist på jobb, så nå blir det et par uker med litt ekstra «vakt» fra vår side, og første vakt blir i morra. Da kommer begge hit, mens mamma`n er på jobb. Det blir fint.
 

Fargelegging

Ellers er også dagene gått til jevnlig trening. Jeg er blitt litt hekta på Memento-appen, og passer på at jeg aldri kommer under 100 PAI. Jeg er i grunnen nærmere 200 i snitt, og nå er den fysiske alderen min kommet ned på 43 år. Det kan jeg jo godt like;)

Dessuten har jeg fått Hoka-sko til jul av Mannnen. «Alle» har jo Hoka-sko, men jeg syns de har vært altfor dyre. Derfor var jeg lur og ønsket meg et par, og i dag ble de prøvd ut på mølla. De funket bra der, i hvert fall. Men lakmus-testen blir «fjellene» bak Anfi – som ligger der og lurer om ikke så veldig lenge.

Nye Hoka-sko på mølla idag

Men før det venter en liten svipptur til Brac. Trur eg. Flybillett er booka – med mellomlanding både ned og hjem. Er fortsatt litt usikker på om flightene går eller om de blir kansellerte – så jeg venter litt med å bestille meg tog.  
Har litt sommerfugler rundt den reisa, kjenner jeg…så jeg får holde meg oppdatert på smitteinfo og reiseråd noen dager til.

Tåkete, grått og kaldt ved ælva idag, onsdag 29.desember 2021

Vel blåst

Jula 2021 må sies å være over. For egen del tror jeg den må ha vært den mest avslappende og fine jula jeg har hatt på lenge. Tror kanskje det er fordi jeg har senka mitt eget ambisjonsnivå – som har handlet om at alt skal være perfekt og planlegges til den minste detalj.
 

Julaften

Denne jula har jeg prøvd å senke skuldrene mer – og klart det. Tror likevel de rundt meg også har hatt det fint.

Svigerfar på 90 år var den første gjesten som kom.

Julekvelden ble gjennomført med 8 til bords – hvorav de to minste fikk gå litt til og fra. Det funket fint. Det er tross alt ikke maten som er det viktigste for to smårollinger på julaften. 

Gøy med jul, altså. Pakkene må under treet.

Ribba ble helt grei – til tross for at svoren ikke blåste seg opp noe særlig. Medisterkakene, pølsene og den hjemmelagde surkålen smakte godt. – Sausen også, og det er jeg veldig godt fornøyd med. Så var det hjemmelaget riskrem og blendermosa jordbær – og til slutt kaker. Alle ble mette og fornøyde, så det ut til.

Ny dokke med tilbehør

1.dag hadde vi ikke planlagt noen ting, så vi bestemte oss for å dra på sommerhytta. Det fant vi ut kunne være litt lurt, siden vi hadde avtalt at størsteparten av familien-gjengen på min side, skulle ha en samling der 2.dag. Da kunne vi forberede litt til det.

Helt nydelig på Ivarsand 1. og 2.juledag

Siden vi ikke har vedfyr på hytta, tar det litt tid å varme den opp – særlig når det er 7-8 kuldegrader ute. Så vi fikk vel ikke god varme før på kvelden – men da holder den seg.

Jeg hang opp ei lita julestjerne i vinduet

Men så fint det var der! Det er et fantastisk lys på denne tida av året – og jeg blir aldri lei av verken solnedganger eller soloppganger.

Levende lys gir også varme.

Og i formiddag kom hele gjengen ut på Ivarsand – dvs vi manglet noen, men sånn vil det alltid være. Vi var uansett for mange til å kunne samles inne. 
 

Fint å kunne samles her – på en så nydelig dag.

Vi hadde fyrt på bålpanna, kokt kaffe og kakao, hadde med julekaker og andre kaker – og grilla både pølser og annet snadder. Kos! Og så uformelt, ukomplisert og deilig – for alle.

Her er gjengen -store og små

Dessverre måtte vi dra hjem i kveld – men dette blir heller ikke siste gang vi er på sommerhytta en vinternatt. Bare ved å reise ut der og prøve, har hytta fått flere bruksmuligheter enn vi før har tenkt at den hadde. Fint, det.
 

Er det ikke vakkert?
Fornøyd

Dagen før dagen

Da nærmer julaften seg – den dagen det er knyttet mest forventninger til av alle, tenker jeg (bortsett fra bursdager når du er liten). Det er forventninger til både god mat, godt selskap og god stemning – og for en som ikke er så julete som hun skulle gjerne ønske,   jobbes det også litt med å få på plass «den riktige» julestemningen.

23.des. Noen ganger er til og med røyken fra Hydro fin å se på

Det at det kom litt nysnø og la seg fint på busker og trær, hjelper jo på. Den ser også ut til å bli liggende til over jul. – Rett og slett pent, er det.

Pent, kan vi dog ikke si at juletreet på Porselen er. Det er en edelgran, og det har stått framme i hele desember – uten pynt – og sett mer og mer tassen ut. Så kom det på, for et par dager siden, 4 kuler – på den ene sida. Jeg sendte et bilde av det til noen jeg kjenner, og da sa hun ene at «Det kommer sikkert på pynt på lille julaften. Det er jo da treet skal pyntes.» Men jeg har sjekket i dag, på lille julaften, og det står fortsatt like tomt. Og på Porselen som de som har så mye fin julepynt!? Jeg syns jo det er litt morsomt – men det er muligens ikke snilt å henge dem ut sånn (men det er jo ikke sååå mange som leser bloggen min, da;) Og i fjor stod treet på samme plass til det var helt tomt for barnåler… Ikke så pent, da heller….

Ikke særlig fint – eller er det noe jeg ikke skjønner??

Ellers hadde vi en bra Padel-økt igjen – vi som har jobbet sammen i Mental Helse for en del år siden. Eller dvs at en var syk, så vi måtte få stand-in – og det ble Datter. Hun er vel når sant skal sies, litt bedre enn oss – men vi blir stadig bedre, vi og. Og moro er det, så dette blir heller ikke siste gang. Ble vi enige om.

Fin trio

Ellers går dagene til juleforberedelser – og jeg har altså både bakt, vaska litt (lite) og forberedt ribbe med tilbehør etter alle kunstens regler. Jeg er såpass usikker på ribbesteking hvert år, at jeg leser tips til tilberedning på alle mulige nettsteder. Men det går nok bra – i år også.

«Amerikanske pepperkaker» ble supergode

Men ble litt lang i maska da jeg tok av plasten på ribba og oppdaget at svoren ikke var ruta opp. Det var tabbe…. Men jeg fant til slutt en kniv jeg klarte å rute opp med.

Den 5.kniven funka….

Men det blir jul.

 

Kanskje er det greit hvis nordmenn blir litt mere strømbevisste?

Nå kommer jeg sikkert til å banne I kjerka, men det slår meg altså i denne tida når vi stadig får høre om høyere strømpriser, at det kan være greit at nordmenn blir litt mere bevisst eget strømbruk.

En nydelig dag langs ælva – og rundt ved Porselen

Det er sikkert flere enn meg som har vært på besøk i andre land «vi godt kan sammenlikne oss med« – og lagt merke til at de er langt mer forsiktig med strømbruken enn oss. Da legger vi gjerne merke til både mørklagte gater og mørklagte butikkvinduer. Vi er vant til at alt lys er på hele tida – og er raske til å klage dersom feks en veistubb ikke har gatelys.

Ælvepromenaden på Vessia – med skulpturen «Vase»

Sjøl tenker jeg på den gangen for «hundre år siden» da jeg var språkreiselærer i sommerbyer i England. Da hadde jeg gjerne ansvar for en gruppe ungdom i 15-17-årsalderen som bodde hos engelske familier og gikk på engelsk-kurs om dagen. Det jeg husker godt fra den gangen var at mange av vertsfamiliene ga uttrykk for stor frustrasjon over de norske ungdommene – som ville dusje hver dag (eller flere ganger om dagen) og aldri husket å slå av lys da de gikk ut.

Fra brua – mot sør. En nydelig mandag 20.desember.

Ungdommene på sin side kom gjerne til oss og klaget over «gjerrige« familier. Dette var de ikke vant til. -Ikke dusje hver dag? Vår jobb ble å forklare hvorfor det var sånn, at familiene faktisk ikke hadde råd til så høy strømbruk som de var vant til hjemme. Det var ikke den enkleste jobben, kan du si…

Siden jeg altså tenker at vi nordmenn er litt godt vant når det gjelder «lys og varme», tenker jeg samtidig det kan være bra hvis vi nå blir litt nøyere både med å slå av lys, senke litt varme, dusje litt kortere – og faktisk følge litt med på strømbruken. 
Vi har ingen uendelig tilgang til naturressursene som gir oss strøm. 
 

Denne her fulgte etter meg i dag. Måtte rett og slett «riste han av meg», så den ikke skulle havne ut på bilvei.

Vinternatt på sommerhytta

I går fant vi ut at vi skulle ta en tur på hytta. Det var meldt fint vær både i går og i dag – og relativt mildt. Etter å ha skøyta oss ned den mer eller mindre islagte veien fra parkeringsplassen, kom vi ned på stranda. Sååå fint!

Plutselig kom en StandUp-padler til syne. Tøft!

Vår hytte er en typisk sommerhytte – og uten vedfyring. Men vi hadde jo god erfaring fra å være der fra påsketider i år, så jeg var villig til å prøve. 

Dette synet møtte oss da vi kom ned på stranda.

Og for et døgn det ble! Lyset på denne tida er jo bare helt magisk – og sola har vi hele dagen. Rett og slett nydelig, var det. Og ikke noe problem å få varme i hytta (tror nok sola hjalp litt til).

Vi har heller ikke TV på denne tida her – for de signalene stenger vi av mellom november og mars. Like greit – for hjemme kan det bli mye TV – særlig for Mannen som elsker alt som handler om sport. Når vintersporten på TV setter i gang, er det i grunnen lite jeg ser til han.

Det går an å gjøre det koselig

Men i går satte vi oss utendørs og fyrte opp i bålpanna. Jeg hadde også tatt med grillpølser, så vi grilla pølser, drakk rødvin og hørte på julemusikk på Spotify. Kos!

Det var faktisk så trivelig at det er mulig vi reiser ut igjen i morgen – for det er meldt like fint vær både søndag og mandag. Vi får se. I kveld er det nemlig søskentreff.

 Heldige er i hvert fall vi som kan gjøre sånne ting.

Sol, blikkstille hav – og 8-9 varmegrader

I går fikk jeg forresten bestilt tid til vaksinedose 3. Det var på dagen 4 måneder siden 2.dose – og avtale om 3.dose fikk vi nøyaktig på dagen 4,5 mndr etter dose 2. Perfekt!
 

Prisgrunnstranfa lørdag

Avslutningvis i dag tar jeg bildet av den nydelige solnedgangen vi var vitne til da vi kom hjem i ettermiddag. Regner med at ganske mange har tatt bilde av den – som var like fin både på hytta og hjemme.

Vakkert!

 

Det skal bli jul

»Det skal bli jul» er tittelen på et julealbum som Didrik (Solli-Tangen) ga ut i fjor. Både albumet og tittelsangen er helt nydelig – syns jeg – og ble spilt mye på NRK i fjor (men ikke så mye i år). Jeg har tatt det albumet fram igjen i år – og liker spesielt godt tittelmelodien. Jeg liker julesanger. De gir meg ro i sjela.

Han er nøye med pyntinga, mormorungen

Tirsdagskvelden ble det pynting av både pepperkakehus og juletre hos oss. Det er blitt en tradisjon at mormorungen og bestefar pynter pepperkakehus sammen. Han våger seg ikke på å bake (selv om han gjorde det et år også) – men resultatet blir uansett bra.

Klare for pynting av pepperkakehus

Og det viktigste er jo alt godteriet – og alt som kan spises underveis. Tror det ble nonstop både til kveldsmat og frokost.

Mye fristende

Så fikk jeg gått meg en fin tur i går – og fant sola. Jeg tror det har vært en del sol ikke så langt unna her, de siste dagene, men tåka har fulgt ælva og fjorden – og dermed har det vært ganske tåkete hos oss.

Sol!

Men i går gikk jeg høyt nok til å se sola – for første gang på 10 dager (siden jeg kom hjem fra GC) tror jeg. Det gjorde godt.

Helt grei sti

Turen gikk opp til Solmyrås kapell – en tur på 8,5 km fra utgangsdøra (t/r).

Utenfor Solmyrås

Jeg var litt spent på føret, for jeg er blitt litt pinglete på glatta etter at jeg hadde noen fall på vei ned fra Årdalsåsen i fjor vinter (med brodder som forsvant). Men nå det gikk fint – og det var nydelig å kjenne sola.

Fornøyd

Uka ellers ble ganske tom og stille: Trygve Skaug-konserten ble først avlyst (utsatt), deretter «Julenatt» med Wenche Myhre, Emil og Jørn Hoel (utsatt et år nok en gang). 
I kveld  blir det riktignok middag på restaurant med ei venninne. Vi er enige om å opprettholde avtalen – selv om vinglasset til maten må utelates. Det er uansett hyggelig å treffes.

Ellers har jeg (i likhet med mange andre) begynt å lese smittetallene igjen. Hver dag sjekkes Spania, Kroatia og Norge. I går var det jo en smittetopp her, men tallet har ikke økt i dag, heldigvis. Kroatia har hatt en jevn nedgang de siste par ukene (fra veldig høyt), mens Spania stiger, dessverre (men ikke så rart).

Det skal bli jul

Avslutningsvis er jeg glad for å lese at mange uvaksinerte nå ser ut til å vaksinere seg. Leste i TA idag at bare i Porsgrunn var det 67 uvaksinerte som tok 1.stikk forrige uke. Det  velger jeg å se som et lys i tunnelen – som av og til kan virke litt mørk nå. Syns jeg.

Kan det være nødvendig?

Jeg skal ikke påberope meg å være verken smitteekspert eller lege, men kan det virkelig være nødvendig å lage så strenge smittevernregler som regjeringen legger opp til nå? Er det ikke snart på tide at vi i stedet lærer oss å leve med koronaen? Handler det ikke primært om at alle må vaksinere seg – å få tatt den tredje dosen?

Ja, jeg vet at det ligger mange på intensiven på sykehuset, og jeg vet at mange operasjoner er blitt utsatt. Jeg vet at mange må være hjemme fra jobb. På sykehuset i Telemark lå det 14 pasienter med korona innlagte i går, men på spørsmål fra journalisten i NRK, om sykehuset kunne klare «10-gangen», svarte sykehusdirektøren, at «jo, det kunne de klare». Jeg velger å tro at sykehuset i Skien ikke er unikt.

 

I går leste jeg et leserinnlegg i Aftenposten, underskrevet av 47 kommuneoverleger, smittevernleger og samfunnsmedisinere «Viruset er kome for å bli. Vi MÅ få igang eit normalt samfunnsliv att. Koronaspagaten er blitt utålelig». Det leserinnlegget likte jeg. Det var skrevet 8.desember (og justert 10.desember) – altså før regjeringen tillyste sin nye pressekonferanse i går kveld. Det var veldig interessant. Syns jeg.

Fra Anfi

Nå er vi ytterligere «nedstengt». Jeg syns synd på alle som jobber i skoler og barnehager, jeg syns synd på barn som får redusert aktivitet, jeg syns syns på kulturarbeiderne, jeg syns synd på restaurantdriverne.

Ny runde med bakst

Det er ikke synd på meg. Jeg skal nok holde ut – men jeg må i innrømme at min umiddelbare tanke i går kveld, var at nå vil jeg reise bort – å komme hjem når samfunnet har normalisert seg. Men gjør jeg det? Neppe……

Juletreet utenfor rådhuset

Tredje søndag i advent – check

Tror dette er første året ever – at jeg ikke har tatt fram adventslysa. Har ikke noen annen forklaring på det, enn at vi kom hjem fra tur forrige søndag. Da var vi liksom allerede for seint ute.

Koselig med lesing

Men altså: Jeg har faktisk bakt to slag julekaker – og det er lenge siden sist. Dessuten har jeg stekt ribbe to ganger – og gang nr to ble resultatet mye bedre enn første gang. Jeg kjøpte nemlig en Tupperware-sak som skulle være så fin til ribbesteking. Men første gang ble resultatet ikke så bra, men i går delte jeg ribba opp i skiver og fulgte oppskriften ellers (varme ovnen til 225 grader, legge ribbestykkene i formen, sett lokket på og la steke i to timer). Når jeg da tok av lokket, hadde alle ribbestykkene sprø svor og var veldig saftig og god.

Ellers har helga vært fin. Fredagskvelden ble tilbrakt hos Mellomsøster – med god mat, godt drikke og godt selskap. Lørdagen var helt rolig hjemme – hvor jeg fikk god tid til å lese i boka mi: Bjørg Viks vei. Lars Viks bok om sin mor har vært fascinerende lesing fra begynnelse til slutt og vært vanskelig å legge fra seg. Han brukte to år på å skrivingen, og resultatet traff i hvert fall meg rett i hjertet. 
Jeg hadde lånt boka på biblioteket på 7 dagers hurtiglån – og det likner ikke meg å lese en 360 siders bok så fort. Men det gjorde jeg altså. Anbefales!

 

  • Og så måtte vi jo se finalen i Maskorama. Vi har ikke sett særlig ofte på det, men fikk en mistanke om at Snømonsteret var en vi kjente – så da måtte vi jo følge med! Og jammen var det nevø Didrik som kom til syne da maska på sistemann ble tatt av i går. Sååå gøy!  

     

  • Og så var det mormorungene, da. De fikk vi lov til å ha noen timer her i dag, mens foreldrene kjørte hjem og fikk pakket ut etter fjellturen. Så kom de tilbake – og fikk litt middag før de tok med seg ungene hjem.
  • Alt i alt en deilig helg – i gråværet.
     

Det jules

Det er noe med jul og snø – men det er en sjelden kombinasjon på våre trakter. Denne uka har det vært kaldt og snø – og veldig pent overalt – men hvor lenge varer det? Nå har mildværet satt inn, så det spørs..

Porselen brygge torsdag kveld 9.des

Det har i hvert fall vært veldig fint å gå gatelangs og se alle juledekorasjonene og alle julelysene pakket inn i hvit snø. Jeg liker jo juledekorasjoner, 20 varmegrader og grønt også jeg da, men jeg må jo innrømme at det har vært fint i Porsgrunn denne uka.

Seilmagerhuset

De nye smitteverntiltakene gjør at andre gjøremål endrer seg. For min del handler det om at møter går over til Teams-møter, men ellers kan jeg ikke klage noe særlig. SATS er fortsatt åpent, restauranter også. Det går an å ha besøk av 10 hjemme – og det holder i hvert fall hjemme hos oss (og de fleste andre jeg kjenner). 2.dagsjuleselskapet går nok dessverre fløyten, og det er trist – men vi holder fortsatt øyner og ører åpne for mulige åpninger. Og foreløpig er det ingen ytterligere reiserestriksjoner….

Rådhuset

Men jeg tenker mye på de som jobber i skoleverket – og ikke minst elevene. Nå runder de snart to år for koronatiltak – med unntak av noen ganske få uker ved oppstarten i august. Stakkars folk! Det hender jeg savner jobben, men da tenker jeg bare på de kjipe korona-tiltakene, så går det over. 
 

Lutefiskmiddag på Osebro torsdag 9.des

Noen hevder nå (som før) at elevene bør ha mere hjemmeskole eller få tidlig juleferie. Men der er jeg enig med barneombudet: Elevene har det best på skolen. Hjemmeskole forsterker forskjellene mellom barn, og noen har det i tillegg skikkelig ille der. Skolen er den arenaen særlig sårbare barn får det beste tilbudet (ja, jeg vet at skolene skal gi dem et tilbud selv om den stenges ned). De såkalte ressurssterke barna klarer seg nesten uansett.

Juletreet på terrassen vår

i dag er det fredag – og to uker til julaften. Mormorungene er på fjellet – og Mannen og jeg skal i juleselskap hos Mellomsøster. Det er alltid stas, selv om det denne gang er ganske stort frafall. Men da kan jo vi friske holde 2-meter`n – hvis det skulle bli nødvendig;)
 

Den fine lyssatte brua ved Bratsberg brygge