Blåskjell på «gammelmåten». Snadder!

Endelig er det blåskjell å finne i fjæra igjen. De har jo ikke vært til stede på flere år – pluss at de siste årene før de ble borte, ble vi advart mot å spise dem (ref blåskjellvarselet).

Stekte blåskjell er snadder!

Men nå er de her igjen – om enn litt mindre enn de pleide før – men større enn i fjor, hvor vi så dem for første gang på lenge, lenge.

Det ble topp på 5-literskjelen!

I hele min oppvekst, ungdom og voksen har vi plukket blåskjell på berga langs Bamblekysten – og gjerne akkurat der vi bada. Da tok vi gjerne med oss ei bøtte og fylte den med skjell før vi gikk opp av vannet. -Ikke var vi nøye med å plukke dem særlig dypt heller – òg blåskjellvarsel var ukjent.

Her ligger skjella i hoven

Vi renset dem i vannkanten, for vi plukket dem gjerne i klaser. Da måtte de skilles fra hverandre en og en, og «bøsset» ble kasta til havs.

Det gjorde jeg i dag også – og i mangel på en rein bøtte, la jeg dem ferdig rensa i en stor hov. Det var i grunnen kjempesmart, for da kunne jeg senke hoven ned i vannet og fikk på den måten skylt skjella.Skjella plukket Mannen fra båten på noen uteriggere vi har mellom båtene i båthavna.

Så var det opp på hytta for å dampe dem i en stor kjele. Det ble topp på 5-literskjelen! Og de damper kun i sin egen kraft (ikke noe vann blir tilsatt).

Absolutt alle skjella åpnet seg!

Etter kort tid med koking åpner skjella seg. Da tar jeg dem ut og over i en dyp tallerken. Jeg bruker også litt tørkepapir for å ta bort litt av væsken.

Hvitløk, løk, smør og blåskjell.

Så skjærer jeg opp litt hvitløk og vanlig løk som jeg bruner litt i panna i smør, før jeg tar skjella i panna sammen med løken. Alt stekes i ca 10 min.
Jeg måtte steke i 3 omganger, fordi det ble så mye!

En omgang ferdig stekt!

Når stekinga er ferdig, er de klare til å spises på brødskiva (eller bare «maule»).

Alle blåskjellene ble spist opp! Fantastisk godt! Så hvis du ikke har prøvd stekte blåskjell, burde du prøve!

To brødskiver med salatblader i bunn og en Haug av blåskjell på toppen. Voila!
2 kommentarer

    1. En fin tradisjon, og så bra at kunne finne blåskjell igjen. Nå har ikke dette vært så vanlig i mitt liv, som er oppvokst på Hedmarken, men elsker blåskjellretter. Din variant var ny. Takk for tips.

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg