Kroatia ble med i EU 1. juli 2013. Jeg har selvsagt et «utenforblikk» og kjenner det ikke på kroppen (lommeboka?) som kroaterne gjør, men jeg prøver å holde meg oppdatert så godt jeg kan. – Så det får bli min påstand.
Hvorfor er mitt inntrykk at de tjener på medlemskapet? Jo, det er ganske enkelt fordi alle de EU-finansierte prosjektene som foregår rundt omkring her, er godt synlige.
Ved de ulike prosjektene er det hengt opp synlige plakater som forteller at dette er et EU-finansiert prosjekt, og det kan være alt fra planting av oliventrær på store områder i åsene, der det tidligere bare var stein – til ENØK-tiltak i skoler og barnehager.
Det er også en utstrakt forskjønning av havneområder, parker, lekeplasser og utstyr til skoler. Det meste av det som foregår er for å gjøre hverdagen bedre og mer attraktivt for de som bor her, men også for å tiltrekke seg flere turister.
Kroatia har opplevd en nedgang i folketallet de siste årene. Det gjelder også for Supetar. Mye av det de nå bruker mye midler på er å få folk til å flytte tilbake til landet, samt å få ungdom til å bli værende. Det tilbys feks skattelette de første årene for utflyttede kroatere som kommer hjem igjen, og i Supetar kommune tilbys det en sum penger til familier som får barn. -Jo flere barn, jo høyere engangssum.
Skoler og barnehager rustes opp både med læremidler og annet utstyr. Og det trenges! På barneskolen i Supetar brukes hele dagen til undervisning – fra kl 08 til kl 18, der de små og store elevene bytter på å gå formiddag og ettermiddag. Gym har de på plassen for skolen og kirken. Ingen lekeapparater eller fotballmål… Og ingen SFO..
Jeg har hørt mange nordmenn si at de syns det er blitt dyrt i Kroatia etter at Euroen ble innført. Det syns jo vi også, men det er vel ikke primært pga Euroen? Det er vel primært pga vår kroneverdi opp mot euroen. Men det er blitt dyrere i Kroatia: Dyrere matvarer, dyrere mat på restauranter og dyrere øl.. Men det er det vel blitt i hele Europa? Og i USA, og i….. I hvert fall koser jeg meg når jeg handler mat på Konzum eller Lidl her i Supetar, for jeg syns det er kjempebillig ift hjemme! Jeg har forresten lest at prisutviklingen i Kroatia ligger sånn «midt på treet» når det gjelder prisutvikling i EU-land. Greit å vite.
Og så er det greit å vite at en gjennomsnittlig månedslønn for en kroater nå ligger på 1340 euro pr måned – eller under Nkr 200 000 i året. Stadig færre har råd til å eie sin egen bolig, særlig etter at vi andre begynte å kjøpe ferieleiligheter og hus og på den måten dro opp husprisene? Det prøver forresten også myndigheten å regulere nå.
Så det er jo ikke så vanskelig å skjønne at ungdom ser mot andre land i Europa for å bosette seg? Blir spennende å se om tiltakene som nå settes inn, hjelper på å få ungdom til å bli værende. De siste tallene jeg har sett – også for Supetar – kan tyde på det.
Interessant analyse! 🇪🇺 Det er fascinerende å se hvordan Kroatia har utviklet seg siden EU-medlemskapet i 2013. Du peker på noen virkelig viktige punkter – spesielt økonomisk vekst og turismeutviklingen.
Jeg lurer på: Hva tror du er den største uforutsette konsekvensen av medlemskapet? Noen ganger ser vi jo at mindre forventede ting (kanskje kulturell påvirkning eller arbeidskraftmobilitet) kan bli like betydningsfulle som de økonomiske effektene.
Takk for et nyansert innlegg som gir stoff til ettertanke. Det er alltid verdifullt med balanserte perspektiver på EU-debatten! 🌍
Først: Beklager seint svar! Jeg har vært litt «off» etter at jeg kom hjem. Så til et forsøk på å svare på spørsmålet ditt:
Jeg tror den største negative konsekvensen av EU-medlemskapet for kroaterne, er opplevelsen av at alt er blitt dyrere etter at de gikk over til å måtte bruke euro. I stedet for å se til andre EU-land (eller andre land i verden), der prisveksten har vært minst like høy, tenker mange at det må skyldes EU-medlemskapet. Men i motsetning til f.eks. hos oss, prøver myndighetene å gå inn å regulere konkrete matvarepriser ved å sette et tak. De prøver også å regulere boligmarkedet -særlig knyttet til utleie og bruk av hus til ferieboliger, slik at kroaterne skal få råd til å leie sitt eget sted – i stedet for å bo hjemme hos foreldrene «altfor lenge» (ikke ulikt det som skjer i Spania).