Nå, i oktober og sikkert også i november, foregår olivenplukking. Da er hele familier engasjerte, samt at det kommer «gjestearbeidere» ut på øya for å plukke.
Jeg har skrevet en blogg om det før, og dersom jeg får det til, legger jeg en lenke nederst i bloggen til den.
Det som fascinerer meg er omfanget av arbeidet: Det må være tusenvis av olivener på hvert tre! Og det meste plukkes for hånd – en og en – i tillegg til å bli ristet ned.
På mine morgenturer oppe i åsene passerer jeg svært mange olivenlunder, og når de holder på med plukkingen er det mye «liv» å høre. Det er gjerne 3-4 som plukker på hvert tre, de kan ha en radio eller cd-spiller som spiller musikk til arbeidet – og de har rigget seg til med bord og stoler – eller picknic-teppe på bakken som her:
Jeg har lest at det i år er rekordmange oliven på trærne, men at en del av dem har vann i seg pga mye regn i september. Men jeg leste i samme artikkel at det ikke har noe å si for kvaliteten, bare at det kan bli litt færre liter produsert.
Og hvis bla norske kostholdsråd stemmer, så skal den gode olivenoljen være godt både «for kropp og sjel». Man må bare lære vende seg til å ikke velge den billigste, men den som er kaldpresset, virgin – og som koster litt mer.