Fikk oppleve Babettes gjestebud!

Eller i hvert fall nesten. Jeg var nemlig invitert i 70-årslag til ei dame jeg har kjent gjennom noen tiår. Hun er av det ekstremt kreative slaget, og da hun skulle fylle runde år, ønsket hun å invitere en stor damegjeng til Babettes gjestebud hjemme hos seg selv.

Jeg måtte lese meg opp på hva dette gjestebudet, som kommer fra en novelle skrevet av Karen Blixen i 1950, handlet om – men det hadde jeg ikke behøvd, for vertinna loset oss igjennom fortellingen både før, under og etter måltidet.

Detaljnivået på borddekkingen var bare imponerende!

Men kort fortalt handlet det om ei fransk dame, som egentlig var en gourmetkokk, som på 1800-tallet måtte flykte fra Paris under opptøyene der og endte opp hos to pietistiske søstre i Berlevåg. Der jobbet hun som husholderske, og det var ingen i den nordnorske bygda som viste noe om hennes bakgrunn.

Her er den opprinnelige menyen forklart på «AI-språk».

Men da hun etter en del år i Berlevåg hos søstrene, fikk vite at hun hadde vunnet 10.000 francs i et lotteri, ba hun om lov til å lage en spesiell middag til minne om den avdøde prosten i bygda, da de skulle feire hans 100-års minnedag.

Vår vertinnes tilpassede meny

Babette serverte en utsøkt 5-retters meny med tilhørende viner, som for de nordnorske bøndene var ganske fremmed. Like fullt ble det et vellykket måltid, kunne man lese, der «tidligere uvennskap ble løst opp og ny forståelse, lykke og forløsning bredde seg i kraft av de himmelske kulinariske nytelsene».

Vi fikk en nydelig fiskesuppe som rett nr 1

Vår vertinne i går kveld serverte også kulinariske nytelser! Vi fikk også en 5-retters meny, men noen av Babettes opprinnelige retter (feks «skilpaddesuppe») var naturlig nok umulig å oppdrive, og det samme gjaldt viner fra 1800-tallet;) Men vi fikk servert vaktler – en spennende og ny  opplevelse for de fleste i selskapet. – Og alt fra borddekking, servering og gjennomføring stod til 20 i stil – minst.

Blinis (små pannekaker) med løyrom mm som rett nr 2
Her ses vaktelen med poteter og asparges – rett nr 3
Brei med honningglaserte nøtter

 

Romkake med bær som dessert og rett nr 5 – inkludert en nydelig dessertvin fra Bache og Gabrielsen

Men hvordan endte historien med Babette? Hun brukte opp alle pengene sine på dette festmåltidet og måtte bli værende i Berlevåg som husholderske – trur eg;)

Vår vertinne hadde til og med sydd både hodeplagg og forklær til de to serveringsdamene!

Som avslutning på gjestebudet vårt på lørdag, hadde vår vertinne håndmalt et bokmerke til alle de 28 gjestene!
– Snakk om planlegging og forberedelse! Jeg var mektig imponert.

Alle bokmerkene hadde motiv fra en katt familien hadde vært så glad i og som de hadde måttet la gå bort pga høy aldre for ikke så lenge siden
2 kommentarer

    1. Fantastisk måltid og fantastiske forberedelser ! Det er imponerende i vår tid at verten/vertinnen legger så mye arbeid i måltidet og festen ! Ett minne for livet ! Hils til Jørn !

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg